Dit seizoen is het bij de meeste jeugdschaaktoernooien zo druk dat er 3 weken voor de speeldatum al vol verkocht moet worden. De speelzalen zijn maar berekend op beperkte capaciteit van 60, 80 of 100 deelnemers. Jeugd Grand Prix toernooien zitten wel vaak in wat grotere zalen tot 200 deelnemers, maar zelfs die zijn niet groot genoeg om alle belangstelling aan te kunnen. De organisatoren, meestal de lokale schaakverenigingen, al dan niet in samenwerking met de regionale bonden, hebben het er maar druk mee om alles vooral qua begeleiding rond te krijgen.
Vooral in de grote steden is de belangstelling zo groot dat er wachtlijsten zijn bij de meeste jeugdclubs en toernooien heel snel vol zitten. Goede begeleiding is schaars en alleen als jeugdclubs voldoende vrijwilligers hebben om de jeugd op te vangen, kunnen er weer meer nieuwe jeugdschakers bij. Op de foto, het clublokaal van de jeugd van SC Woerden, waar veel aan begeleiding en training van de jeugd wordt gedaan zodat de club naar de 50 jeugdleden kon doorgroeien.

We zien er ook nieuwe toernooien erbij komen, zoals het Open NK Rapid Jeugd in Helmond, die het ook gelijk heel goed doen met meer dan 240 deelnemers. Vorig jaar in oktober was in Harmelen alweer een nieuwe editie van NK Snelschaak Jeugd georganiseerd. Die liep met over de 200 deelnemers ook direct vol.
Aan dat toernooi ging eerst nog een lokaal open clubtoernooi vooraf, namelijk het 1e Woerdy Schaakt Open Jeugdtoernooi. Een mooi voorbeeld hoe je als nieuwe organisatie snel ervaring opdoet met de organisatie van schaaktoernooien. Op zaterdag 3 juni jl. werd alweer het 2e Woerdy schaakt Open Jeugdtoernooi georganiseerd. Zie meer in het verslag van het 2e Woerdy Schaakt Open Jeugdtoernooi.

Later deze maand opent de organisatie van SC Woerden tevens de aanmeldingsprocedure voor het NK Snelschaken Jeugd 2023 op 22 oktober in Harmelen. Advies, wees er snel bij.