Donderdag 22 maart is op 107-jarige leeftijd professor Johan van Hulst overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Voor zijn rol bij het redden van Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog ontving Van Hulst de Yad Vashem onderscheiding. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. In zijn werkzame leven was hij onder andere professor Pedagogiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van de Eerste Kamer en het Europarlement.
Johan van Hulst was lid van verdienste van de KNSB en een zeer prominent lid van de schaakvereniging Caissa. De heer Van Hulst was een sterke clubschaker die in simultaans remise speelde tegen de wereldkampioenen Karpov en Euwe. Hij won maar liefst  zeven keer het kampioenschap voor oud-parlementariërs in Wijk aan Zee. Hij was een vaste en graag geziene gast bij het Tata Steel Chess Tournament, waar hij vaak speechte tijdens de slotmaaltijd en dan de naar hem genoemde prijs uitreikte voor de beste jeugdprestatie.
Hieronder een selectie van berichten die zijn verschenen in de media naar aanleiding van zijn overlijden. Daarnaast ook een zeer lezenswaardig interview met de op dat moment 95-jarige dat in 2006 in SchaakMagazine verscheen: ‘Schaken heeft mijn leven verrijkt’.