Het kan bijna niet anders of Jorden en Lucas van Foreest gaan in twee laatste ronden uitmaken wie zich algemeen Nederlands kampioen mag noemen. De oudste broer leidt met 4 uit 5, op een half punt gevolgd door Lucas. Op 2,5 uit 5 volgt het trio Bok – Tiviakov – Van den Doel.
Jorden van Foreest, kampioen in 2016, en Erwin l’Ami leverden een fascinerend gevecht dat de witspeler op de 75e zet met mat besliste, na tweemaal een dame te hebben gehaald in de strijd tegen een zwart paard en een trits levensgevaarlijke vrijpionnen onschadelijk te hebben gemaakt.
Om in het spoor van zijn oudere broer te blijven, pakte Lucas van Foreest (wit) de Najdorf-verdediging van Benjamin Bok voortvarend aan. Er ontstond een scherp gevecht met wederzijde lange rokades, waarin Van Foreest kon afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel, de bekende stelling van Lucena.
Ivan Sokolov nam vooral wraak op zichzelf door met zwart te winnen van Jan Werle die nog altijd wacht op zijn eerste overwinning in de 75e editie van het Deloitte NK Schaken. Sokolov won na de Catalaanse opening een pion die hij omzette in een overwinning.
De partij Erik van den Doel – Sergey Tiviakov zal weinig schaakliefhebbers op de banken hebben gekregen. In de Franse afruilvariant schudden beiden elkaar al na acht zetten de hand.
 
Paulet en Ratsma demarreren
Ook bij de vrouwen zijn er twee speelsters die, om een wielerterm te gebruiken, met 4 uit 5 zijn gedemarreerd en zondag op de meet gaan uitmaken wie zich Nederlands kampioen mag noemen: Iozefina Paulet en Rosa Ratsma. De Woerdense speelde met zwart remise tegen Maaike Keetman. Daarvan profiteerde Ratsma die tegen Arlette van Weersel haar koning in het midden liet staan en de aanvallen van het witte loperpaar bekwaam afsloeg. Na pion- en kwaliteitswinst kon Ratsma het punt noteren.
Machteld van Foreest moest met zwart haar eerste nederlaag incasseren tegen Anna-Maja Kazarian. In het middenspel liet de Groningse een kans op remise liggen door een opmars met haar (dubbele) vrijpion. Eline Roebers behaalde haar eerste zege tegen Tea Lanchava die wanhopig vecht tegen ziekte en vormcrisis. Een torenoffer van de Amerfoortse sloeg niet door waarna de jeugdige VAS-speelster na dameruil de partij wist te winnen.