Onder toeziend oog van commentator Jan Timman heeft Jorden van Foreest in de tweede ronde de kop van de ranglijst bereikt in het Deloitte NK Schaken. Door zijn overwinning op Jan Werle kwam hij op 1,5 punt, evenveel als Benjamin Bok. De schaakstudent uit Saint-Louis maakte in de Engelse opening snel remise met Erwin l’Ami. Sergey Tiviakov revancheerde zich voor zijn nederlaag in de eerste ronde door met wit een modelpartij te winnen van Lucas van Foreest.
De Slavische partij tussen Ivan Sokolov (wit) en Erik van den Doel eindigde na zware strijd in remise. Sokolov kwam volgens de Arnhemse commentator goed uit de opening maar koos daarna het verkeerde plan door op koningsaanval te spelen. Een tegenaanval van zwart op de damevleugel leverde een gevaarlijke vrijpion op die Sokolov ten koste van een kwaliteit onschadelijk moest maken. Toen Van den Doel  aarzelde, kon zijn opponent uit Lelystad de kwaliteit terugwinnen en de remise veilig stellen.
Jorden van Foreest speelde een goede partij met zwart. Op de veertigste zet verzuimde hij volgens Timman het winnende 40…,Pc5 te spelen. Uiteindelijk slaagde Van Foreest erin om het eindspel alsnog naar zich toe te trekken
 
Fraaie overwinning Kazarian
Bij de dames behaalde Machteld van Foreest wederom een goed resultaat door met wit Iozefina Paulet op remise te houden. De jonge Groningse kwam niet goed uit de Tarrasch-variant van het Frans maar slaagde door stug verdedigen erin het paard-loper eindspel remise te houden. Wel miste Paulet volgens Timman met 46..Lg7! een goede kans op de winst.
Rosa Ratsma (wit) speelde in een scherpe Siciliaanse partij met tegengestelde rokades op koningsaanval tegen de 13-jarige debutante Eline Roebers. Deze aanval kostte wit een pion en leek door te bloeden, totdat Ratsma alsnog bressen wist te slaan in de zwarte koningsstelling.
Anna-Maja Kazarian won met zwart een fraai partij van Tea Lanchava die nog op zoek is naar haar vorm. Nadat de dames waren geruild in de Réti-opening bleek de zwarte monarch in het centrum een winnende wandelkoning die meehielp met het weven van een matnet. De partij Arlette van Weersel-Maaike Keetman eindigde in remise nadat een gelijkstaand paard-toreneindspel was ontstaan.
Voor Jan Timman was het een bijzondere dag. Hij maakte vandaag zijn debuut als commentator tijdens het NK Schaken. Precies vijftig jaar nadat hij als speler in 1969 in Leeuwarden voor het eerst deelnam aan de nationale titelstrijd..