Na een spannende ontknoping is Jorden van Foreest de winnaar geworden van de 83ste editie van het Tata Steel Chess Tournament. Voor het eerst sinds 1985 (Jan Timman) wint een Nederlander daarmee het ‘Wimbledon’ van het schaken.  Het toernooi was tot de laatste seconde spannend. Na 13 ronden hadden zowel Anish Giri als Jorden van Foreest 8,5 punt verzameld. Een beslissingstweekamp met beperkte bedenktijd moest de beslissing brengen.
Dat die beslissingstweekamp er moest komen was een kleine teleurstelling voor Anish Giri die eigenlijk het hele toernooi aan de leiding ging. In ronde 12 was Giri er net niet in geslaagd om een gewonnen stelling tegen Alireza Firouzja te verzilveren na een partij die ruim zesenhalf uur duurde. Vandaag had Giri het lang moeilijk in zijn zwartpartij tegen de Spaanse grootmeester Anton, maar hij wist uiteindelijk de remisehaven te bereiken. Jorden van Foreest kreeg vandaag al vanuit de opening groot voordeel tegen de Zweedse grootmeester Grandelius. Met strakke hand en snel spel voerde de Nederlander de partij vervolgens naar winst. Omdat zowel Firouzja als Caruana niet verder kwamen dan remise betekende dit dat twee Nederlanders samen gedeeld eerste stonden na 13 ronden. Een situatie die voor het laatst was voorgekomen in 1981 toen Genna Sosonko en Jan Timman de overwinning deelden.
In de huidige editie moesten snelschaakpartijtjes de beslissing brengen. In twee reguliere blitzpartijen was het Anish Giri die de beste kansen had, maar uiteindelijk eindigden beide partijen in remise. Ook in de noodzakelijk geworden armageddon partij had Anish Giri met wit de duidelijk betere kansen. Echter de witspeler moet de partij ook winnen en voor zet 60 krijgen beide spelers er geen bedenktijd bij. Uiteindelijk gaf Anish op op zet 62 in verloren stelling, en daarmee ging de titel naar Van Foreest, die in zijn eerste interviews aangaf dat het net zo goed anders had kunnen lopen en zijn tegenstander prees voor zijn goede spel.
Beide Nederlanders kunnen met grote tevredenheid terugkijken op hun prestatie in Wijk aan Zee. Anish Giri steeg door naar plaats 7 op de wereldranglijst. Jorden van Foreest passeerde voor het eerst van zijn leven de grens van 2700 en staat nu op plaats 37 van de wereld. Opvallend was de matige zesde klassering van wereldkampioen Magnus Carlsen die met 7 titels recordwinnaar is in Wijk aan Zee.
De volledige eindstand, video’s en meer informatie is te vinden op de website van het toernooi.