DIEREN – De 18-jarige Lucas van Foreest is al jaren een populaire deelnemer bij het Open Nederlands Schaakkampioenschap in Dieren. Dit jaar heeft zijn komst naar sportcomplex Theothorne extra cachet: vorige week werd hij Nederlands kampioen. De talentvolle Groninger zal van 23 juli tot en met 1 augustus de strijd aanbinden met onder meer acht collega-grootmeesters en veertien meesters.
 
Reeds meer dan 30 buitenlandse spelers hebben zich aangemeld voor de Open Groep, wat gunstig is voor spelers die op jacht zijn naar een meester- of grootmeestertitel. En ambitieuze spelers zijn er zoals altijd genoeg in Dieren: we noemen slechts de jonge meesters Thomas Beerdsen, de Apeldoorner die tegen grootmeesterniveau aan zit, Nederlands schaaktalent van het jaar 2018 Liam Vrolijk, Casper Schoppen, snelschaakspecialist Hing Ting Lai en de jonge Duitse meester Valentin Buckels. De sterkste grootmeesters van de lijst zijn voormalig kampioen Dimitri Reinderman, de Rus Maxim Turov die al tweemaal open kampioen was, als nieuwelingen de Indiër Diptayan Ghosh en de Italiaan Alberto David, en Lucas van Foreest, die vastbesloten is direct na de Nederlandse titel nu ook de Open Nederlandse titel op zijn naam te schrijven.
 
Het toernooi herbergt ook dit jaar weer bekende nevenactiviteiten als Dimitri Reinderman’s popquiz (donderdagavond 25 juli), het Open OSBO-snelschaakkampioenschap (vrijdagavond 26 juli) en een rapidtoernooi op zaterdag 27 juli,
 
In alle groepen beginnen de partijen dagelijks om 13.00 uur. Op donderdag 1 augustus begint de laatste ronde om 12.00 uur, de officiële sluiting is rond 18.00 uur. De toppartijen van het Open NK zijn live te volgen op de toernooiwebsite en er wordt een blog bijgehouden met commentaren, analyses en foto’s.