Op de foto: Patrick Kreuning schaakt met Parkinsonpatiënt Karel.

Ook als je de ziekte van Parkinson hebt, kun je gewoon blijven schaken. Dat is zelfs goed voor je.

Daar is schaaktrainer Patrick Kreuning ook van overtuigd. Onlangs werd hij gevraagd of hij in een verzorgingshuis in Nederhorst den Berg zou willen schaken met Karel, een man die lijdt aan de ziekte van Parkinson en die in het verzorgingshuis geen tegenstanders kon vinden.

Kinderen

Patrick Kreuning wilde deze man graag helpen en ging naar hem toe om te schaken. Enkele moeders van kinderen aan wie hij schaakles geeft, hoorden dat, en waren meteen zo enthousiast dat ze zeiden dat hun kinderen dat ook wel zouden willen. Het plan is nu dat de kinderen dat gaan doen. Ze krijgen het telefoonnummer van Karel en kunnen dan zelf een afspraak maken. Karel ziet dat ook wel zitten.

Uit het isolement

Patrick is maar wat blij met de positieve reactie en dat ook de kinderen op deze manier in contact komen met Karel. “Het haalt hem een beetje uit zijn isolement, want heel veel komt hij zijn kamer niet uit is mijn indruk. Je ziet dat op deze manier een klein gebaar een mens gelukkig kan maken”.

‘Aanraken is zetten’

Wellicht is het initiatief in Nederhorst den Berg een idee voor andere plaatsen. Patrick zegt hierover: “Het zou mooi zijn wanneer verenigingen contact zouden opnemen met verzorgingshuizen om te kijken of daar ook mensen zitten zoals Karel. Of er nu iemand van de jeugd of een volwassene naartoe gaat is niet zo belangrijk. Maar zeker bij mensen met Parkinson is het wel zo dat ze moeite hebben met de handcoördinatie waardoor ze soms een stuk verzetten en daarbij meerdere stukken verschuiven. Aan de kinderen of de mensen die dat dus gaan doen is het belangrijk om uit te leggen dat ‘aanraken is zetten’ niet telt, en dat ze ook niet al te streng moeten zijn. Het moet voor allebei leuk zijn!”

“Bedenk maar eens dat wij zelf ook niet in de toekomst kunnen kijken en wie weet zitten wij ooit zelf ook in een verzorgingstehuis, al hoop ik dat natuurlijk niet. Het haalt die patiënten een beetje uit hun isolement en ze hebben iets om naar uit te kijken.”

Patrick Kreuning heeft een eigen schaakschool. Alles over die schaakschool kun je vinden op zijn website:

Schaakschool ’t Slimme Pionneke