Na een corona-onderbreking spelen we zaterdag 5 februari weer een KNSB competitieronde. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer 100 Endgame Patterns You Must Know van Jesus de la Villa.
Partijen uit de meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl
Grootmeester Jesus de la Villa kennen we als de auteur van de bestseller 100 Endgames You Must Know. Het idee is even simpel als lumineus: je hoeft heus niet alle einspelen te kennen om een goede schaker te zijn, maar er bestaat een gelimiteerde groep eindspelen die iedereen moet beheersen. Dit nieuwe boek van De la Villa  borduurt voort op die wijsheid. Deze keer concentreert de Spaanse GM zich op eindspelpatronen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘verst verwijderde vrijpion’ en de ‘gedekte vrijpion’ in pionneneindspelen. Het boek houdt een heldere indeling aan naar materiaalverhouding waarbij de praktische waarde van een eindspel heel belangrijk is: daarom is het hoofdstuk over toreneindspelen dan ook het langste hoofdstuk in het boek. Toreneindspelen komen immers het vaakst voor in de praktijk!