Aanstaande zaterdag (17 december) wordt de vijfde competitieronde van het seizoen 2022-2023 gespeeld. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer The Hidden Laws of Chess: Volume one Mastering Pawn Structures van Nick Maatman.
Partijen uit de meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl
Dat de pionstructuur de plannen in een middenspelstelling voor een heel groot deel bepaalt weten we al sinds Philidor. Het is dan ook zeker een goed idee van Nick Maatman om zich in het eerste deel van wat blijkbaar een serie gaat worden over The Hidden Laws of Chess te richten op allerlei structuren. Achtereenvolgens worden behandeld: ruimtevoordeel, dubbelpionnen, achtergebleven pionnen, geïsoleerde pionnen, hangende pionnen, een mobiel centrum, een dichtgeschoven centrum en symmetrische structuren.
De opbouw van ieder hoofdstuk is overzichtelijk: we starten met een paar opgaven, vervolgens een inleiding (waarin de filosoof Maatman zich niet noodzakelijkerwijs tot schaken beperkt!) gevolgd door instructieve voorbeelden. Die voorbeelden kunnen bekende grootmeesterpartijen zijn, maar ook fragmenten van de auteur zelf of een engine-partij op akelig hoog niveau (ratings van 3500 en hoger!). Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een paar algemene regels of conclusies. Het boek begint met een sympathiek voorwoord van Jorden van Foreest.