door Benno de Jongh en Kenneth Muller 
Het Schaakfestival 2018 is feestelijk geopend in het Van Swinderen Huys in Groningen. Dat gebeurde direct na de eerste editie van het NK Snelschaken voor Studenten. In zijn speech zei scheidend toernooidirecteur Koen Lambrechts dat dit weliswaar het laatste jaar is dat hij actief bij het Schaakfestival betrokken is, maar dat hij zeker is dat het toernooi een prachtige toekomst tegemoet gaat. Hij bedankte de sponsoren en de tientallen vrijwilligers, zonder wie het festival niet mogelijk zou zijn. Hij benadrukte de steun van de drie hoofdsponsoren, RUG, Gemeente Groningen en de nieuwe sponsor Hotels.nl. 
Lambrechts zei verder dat Groningen een unieke ‘hub’ is, waar innovatie en universiteit nauw met elkaar verbonden zijn. In schaken worden die zaken verenigd. Het Schaakfestival organiseert in het kader van City of Talent al een decennium de University Challenge.
Ditmaal gaat die tussen talent en kersvers Grootmeester Lucas van Foreest en de gearriveerde Grootmeester Ivan Sokolov. Lucas begint die met match met de zwarte stenen, zo bleek uit de kleurloting tijdens de opening. Van Foreest koos voor de zwarte pion in een van beide handen van NOSBO-voorzitter Roland Kroezen.
Dan naar het schaken zelf, want het eerste NK Snelschaken voor Studenten stond op het programma in hetzelfde Van Swinderen Huys, voorafgaand aan de opening. De allereerste editie van het snelschaaktoernooi voor studenten mocht maar liefst 20 deelnemers verwelkomen. Je moest  nog wel even je studentenpas laten zien, want er stond toch even mooi 200 euro te wachten op de winnaar, dus geen ruimte voor nepstudenten, opportunisten en wannabees. Het deelnemersveld was ook zeer sterk te noemen, met een totaal maar liefst vijf Fide Meesters en een groot aantal sterke clubschakers. In het eerste deel van het toernooi werden drie spannende voorrondes gespeeld in groepen van vier, waarna de spelers verdeeld werden over vier finalegroepen. Er waren nog een aantal verassingen na de voorrondes. Zo bleek dat één van de favorieten, Nick Maatman (eerste geplaatst), niet optimaal presteerde in de voorrondes. Hij maakte daardoor ruimte voor onder andere outsider Rieks Taal om zich te kwalificeren voor de finale groep van zes studenten.
Vijf rondes dus, waarin iedereen nog kon bewijzen de handigste schaker te zijn in het tijdslot van slechts drie minuten per persoon per partij. In de hoofdgroep waar nog drie van de vijf Fide Meesters zich voor wisten te plaatsen, was alles nog open. Uiteindelijk wisten de favorieten hun rollen wel waar te maken door gezamenlijk in de top-3 te eindigen. Derde plaats werd opgehaald door zelfverklaard liefhebber van de kleur brons en pet-afficionado Ivo Maris, de tweede plaats ging naar Jasper Geurink en de hoofdprijs en de titel van Nederlands Kampioen Snelschaken voor Studenten ging -nota bene – naar toernooidirecteur van het Chess Festival zelf: Koen Lambrechts.Dit lijkt misschien doorgestoken kaart, maar aangezien hij slechts als achtste geplaatst was, mogen we spreken van een puike prestatie. Prijs voor de beste huisschaker – de titel voor de beste schaker die op het moment niet actief bij een schaakclub speelt – ging naar Milan Mostertman, waarbij duidelijk was dat hij nog ruim het niveau van clubschakers kon evenaren.
Het toernooi werd gesponsord door de RUG en ook namens de Groningse schaakclub JSV SISSA onder naam van Mathijs de Jong. Organisatie van het toernooi werd ook mogelijk gemaakt door leden van de SISSAanse schaakvereniging: Sjoerd Rookus, Gertjan Haan en Kenneth Muller.