Het 13e – en voor de huidige organisatie laatste – Leiden Chess Tournament (LCT) biedt als special event een kroongroep met maar liefst zes oud-winnaars in de gelederen. In totaal doen er zes grootmeesters en vier meesters mee in deze groep: GM Predrag Nikolic (Bos), GM Hannes Stefansson (IJsl), IM Maksim Schekachikhin (Rus), GM Deep Sengupta (IND), GM Lalith Babu (IND), IM Das Arghyadip (IND), GM John van der Wiel (NL), IM Stefan Kuipers (NL), IM Arthur Pijpers (NL) en drievoudig winnaar GM Roeland Pruijssers (NL). De kroongroep komt bovenop het reguliere internationale schaaktoernooi met als thema ‘Lucky 13’ – dertien is vanaf de start in 2007 het geluksgetal gebleken van het LCT. Voor de jonge LSG’er Arthur Pijpers biedt de kroongroep een geweldige kans om een grootmeesternorm te scoren. Immers, met deelnemende grootmeesters uit vijf verschillende landen voldoet dit aan de eisen van de Wereldschaakbond FIDE.

Ook de deelnemers in de A-groep komen aan hun trekken onder meer door sterke grootmeesters uit verschillende landen. Het Leidse toernooi heeft een uitstekende reputatie in de schaakwereld met een speciale aantrekkingskracht voor Indiase spelers: er doen zeker tien spelers uit India mee. Met daarnaast een groot aantal deelnemers uit Leiden en omstreken, maar ook uit andere delen van Nederland én spelers uit onder meer Duitsland, Chinees Taipei, Yemen, Rusland en Israël maakt het LCT zijn reputatie van sterk internationaal toernooi meer dan waar. Vanwege de speciale editie is er dit jaar – bij voldoende aanmelding – naast een A- en B-groep ook een laagdrempelige C-groep voor thuis- en beginnende schakers.
Het LCT wordt officieel geopend op donderdag 11 juli in Leiden, inclusief de loting voor de kroongroep. Het toernooi duurt van vrijdag 12 tot en met zondag 21 juli en vindt plaats in Multisportcentrum De Eendenkooi in Zoeterwoude-Rijndijk (randje Leiden-oost).