Op 22 en 23 september vond het eerste kwalificatieweekend plaats in Arnhem voor het NJSK 2019 (categorie A, B en C meisjes).
Met een kleine 60 deelnemers was het goed bezet.
In groep A liet Mick van Randtwijk (Apeldoorn) er geen gras over groeien wie de sterkste was en plaatste zich met 6 uit 7 voor het NJSK. Voor de plaatsen 2 en 3 was het echter dringen. Jelmer van Aken (De Meern) pakte verrassend het tweede ticket met 5 uit 7. De op rating hoger geplaatsten: Geert van Hoorn (Westervoort), Robin Reichardt (Bunschoten-Spakenburg) en Anna Martinez (Wageningen), moesten alledrie hun meerdere erkennen. Dit drietal behaalden wel alledrie 4,5 uit 7. Anna plaatste zich hierdoor voor de A meisjes groep. Op grond van onderling plaatste Robin zich voor het NJSK en moet Geert nog even in de wachtkamer plaatsnemen. 
In groep B was het favoriet Jonas Hilwerda (Groningen) die met 6 uit 7 zich plaatste. Voor de plekken 2 en 3 waren meerdere kandidaten. Uiteindelijk waren het Arthur de Winter (Nieuw-Vennep) en Elmar Roothaan (Randwijk) die de tickets 2 en 3 pakte met 5,5 uit 7. Vooral de prestatie van Arthur mag er wezen met zijn 10 jaar! Bij de meisjes was het ook bijzonder spannend. Cato de Zoeten (Voorschoten) en Marrit Adema (Meppel) eindigden beiden met 4 uit 7. Cato plaatste zich voor het NJSK op grond van wp aangezien ze niet tegen elkaar hebben gespeeld. Marrit moet dus nog even wachten.
Bij de C meisjes was het niet verrassend dat favoriet Wendy Huang (Eindhoven) de groep won met 5,5 uit 7. Voor het 2e en 3e ticket was het des te spannender. Veronique Bogouslavskii (Enschede), Lauri Maris (Winterswijk) en Katja Tangarife Ramire (Apeldoorn) eindigden alledrie op 4,5 uit 7. Veronique en Lauri plaatsten zich op grond van wp.
Zie voor de volledige eindstanden:
Eindstanden Kwalificatie 1, Arnhem
Met dank aan de Arnhemse Schaakacademie voor de goede organisatie.
Het volgende kwalificatietoernooi is op 17 en 18 november in Amstelveen.
De inschrijving hiervoor is geopend.