Met ingang van seizoen 2017-2018 zullen de kwalificaties voor het NK jeugd ABC (uitgezonderd C jeugd) volgens een nieuwe opzet verlopen. Er zijn vier kwalificatietoernooien gepland waarbij de spelers en speelsters zich voor het NK jeugd Assen 2018 (29 april – 5 mei) kunnen plaatsen:

​Kwalificatie 1, 22-24 september 2017, Meppel 
​Kwalificatie 2, 1-3 december 2017, Amstelveen
Kwalificatie 3, 16-18 februari 2018, NBSB (oost)
Kwalificatie 4, 24 februari 3 maart en 17 maart 2018, RSB

Te verdienen plaatsen per kwalificatie:
3x A jeugd, 3x B jeugd, 3x C meisjes, 1x A meisje, 1x B meisje
Er zijn daarnaast een beperkt aantal plaatsen voor spelers / speelsters die een persoonlijk recht hebben verworven. Dat zijn de Talentstatushouders Top, JO en IT en de titelhouders. van het NJK of ONJK als ze nog gerechtigd zijn qua leeftijd. De NT statushouders hebben geen vrijstelling voor het spelen van dezekwalificaties.
Het spelersveld zal per categorie worden aangevuld met de speler / speelster die over vier kwalificaties het hoogste is geeindigd in het klassement ​van de nog niet geplaatsten. Alleen de beste drie resultaten gelden voor dit klassement. Zie ook het reglement kwalificaties NK jeugd tot en met 14, 16 en 20 jaar
De kwalificatietoernooien kunnen iets verschillen van elkaar qua speelsysteem / speeltempo, maar bestaan normaliter uit een 3-daags toernooi met 7 ronden per categorie. Spelers die eenmaal geplaatst zijn voor het NK jeugd, zijn uitgesloten van de nog resterende kwalificaties. Andere spelers mogen zo vaak als ze willen deelnemen, mits de vorige toernooien geheel sportief zijn verlopen. 
​De inschrijving voor de eerste kwalificatie in Meppel is reeds geopend: 
inschrijfformulier kwalificatie 1 Meppel