In een razend spannende slotronde vochten de vijf Nederlanders het uit om de Open Nederlandse titel. Erik van den Doel en Dimitri Reinderman speelden snel remise — Van den Doel gokte dat dit voldoende was en wilde in ieder geval een goed toernooi niet verpesten, voor Reinderman zat er gewoon niet genoeg in de stelling. De eerste slag werd geslagen door Lucas van Foreest, die onnauwkeurig openingsspel van Vyacheslav Ikonnikov afstrafte en een stukoffer uit wanhoop weerlegde. Daarna kon alleen Erwin l’Ami nog bijkomen, en dat lukte nadat hij Casper Schoppen in een lange partij met zwart wegdrukte.
De 16-jarige Schoppen kon zich troosten met een grootmeesternorm na een fantastisch toernooi – tenminste de eerste acht ronden. Voor Van Foreest was er door zijn zege ook een grootmeesternorm. Het is zijn derde, en hij kan de titel aanvragen.
Meesternormen waren er al voor Nico Zwirs en Eelke de Boer (Zwirs won vandaag hun onderlinge partij) en daar kwam nog een norm bij voor de 16-jarige Duitser Valentin Buckels. Nader Anand uit India miste de norm omdat hij vandaag verloor van de Rus Sergei Lobanov.
Daarmee is deze 50ste editie van het Open NK in de gemeente Rheden een groot succes geworden: 517 deelnemers, een geweldige winnaar (eigenlijk een geweldig winnend trio) en vijf titelnormen!