DIEREN – Nederlands Jeugdkampioen Liam Vrolijk gaf op woensdagmiddag 8 mei 22 tegenstanders een gevoelig lesje tijdens de jaarlijkse simultaan op scholengemeenschap Het Rhedens in Dieren. De 16-jarige internationaal meester uit Rotterdam bond al zijn tegenstanders aan de zegekar en liet niemand met zelfs maar een remise ontsnappen.

De middag startte met een aangenaam moment voor het organisatiecomité van het Open NK Schaken, dat deze simultaan elk jaar organiseert als dank voor het feit dat Het Rhedens elk jaar eind juli/begin augustus zijn meubilair beschikbaar stelt voor het Open NK en de Bondswedstrijden. Voordat de simultaan begon tekende voorzitter Ap Lammers een contract voor een nieuw jaar samenwerking met Patrick Peters van Polysport Activiteitenpark & Catering, dat elk jaar een aantal spelers herbergt bij wijze van sponsoring, en dat daarmee één van de belangrijkste ondersteuners is van het evenement.

Ook dit jaar trok de simultaanseance weer flink wat belangstelling. Twintig leerlingen, één andere deelneemster en leerkracht Patrick van Waardenburg schoven aan voor de simultaan met Liam Vrolijk, die vorige week Nederlands Kampioen tot 20 jaar werd en in juli ook meedoet aan het Open NK. Vrolijk, die amper ouder was dan de meeste van zijn tegenstanders, toonde zijn grote talent door iedereen te verslaan – sommige diehards zelfs twee keer. Van Waardenburg hield het nog het langst vol, maar toen er in de slotfase met versneld tempo werd gespeeld ging het uiteindelijk toch mis met zijn stelling.
 
De geslaagde simultaan was een mooie opmaat voor het Open NK Schaken, dat dit jaar in Sporthal/Zalencentrum Theothorne te Dieren plaatsvindt van 23 juli tot en met 1 augustus.