Het Deloitte NK Schaken 2019 en de 75e editie van het NK is historisch in een aantal opzichten. Maar eerst de kampioenen! In het algemene kampioenschap zegevierde Lucas van Foreest na een barrage tegen zijn broer Jorden. In het vrouwenkampioenschap ging de titel naar Iozefina Paulet.
 
Drie personen uit eén gezin
Niet eerder speelden er drie personen uit één gezin mee aan de Nederlands Kampioenschappen schaken. Over het bijzondere schaakgezin Van Foreest maakte de VPRO in juni 2017 al een documentaire ‘De Stelling van Foreest’.
 
Nederlands Kampioen Schaken Algemeen 2019
De broers Jorden (20) en Lucas (18) van Foreest, de twee jongste deelnemers in het veld, domineerden de titelstrijd. Een ronde voor het einde stond Jorden een halfje voor op zijn jongere broer. De Nederlands Kampioen van 2016 moest in de laatste ronde echter genoegen nemen met een zetherhaling tegen de Kampioen van vorig jaar Sergey Tiviakov. Lucas die met wit tegen Erik van den Doel speelde, rook zijn kans. Hij trok ten aanval en toen Van den Doel in tijdnood de laatste paarden van het bord ruilde, domineerden de zware stukken van zijn jonge tegenstander het bord. De partij werd beslist door mat. Zo eindigden beide broers met 5 punten uit 7 partijen op de gedeelde eerste plaats. Een tie-break met verkort speeltempo moest nu de beslissing brengen. Na een remise in de eerste partij trok Lucas in de volgende partij aan het langste eind en werd daarmee de Nederlands Kampioen van 2019.
 
Jongste debutanten in de geschiedenis bij Deloitte NK Vrouwen
Bij het algemene kampioenschap maakte Lucas van Foreest dus een fantastisch debuut, maar bij de vrouwen was er ook sprake van een unicum. De jonge meisjes Machteld van Foreest (11) uit Groningen en Eline Roebers (13) uit Amsterdam mochten het veld van acht deelneemsters betreden en lieten zien dat zij zich prima kunnen handhaven.
Op de vorige editie van het Deloitte NK Schaken werd het Jong Oranje aan Zet Fonds gelanceerd, speciaal voor Machteld van Foreest (11), om met dit fonds extra training te kunnen verzorgen. Deze training wordt gegeven door Sergey Tiviakov, de Nederlands Kampioen Algemeen van vorig jaar. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Tiviakov is overigens ook de oud-trainer van Jorden en Lucas van Foreest.
 
Nederlands Kampioen Schaken Vrouwen 2019
Net als in het Algemene Kampioenschap ontpopte de titelstrijd bij de vrouwen zich ook tot een geweldig tweegevecht. Iozefina Paulet uit Woerden versloeg in de eerste ronde Rosa Ratsma uit Zeist  en zal gedacht hebben dat ze zich van een belangrijke concurrente had ontdaan. Vijf ronden later bleek Rosa het onmogelijke te hebben waargemaakt – ze had alle partijen gewonnen en stond met 5 uit 6 weer gelijk met Iozefina die onderweg twee halfjes had moeten afgeven. Dus ook bij de vrouwen een spannende slotronde. Paulet had zwart tegen Van Weersel en won na lange strijd. Ratsma speelde met wit tegen Machteld van Foreest – in een gelijke stelling en in de wetenschap dat Paulet had gewonnen probeerde Ratsma lang ijzer met handen te breken, en moest dat uiteindelijk met een nederlaag bekopen. Iozefina Paulet dus kampioen met 6 uit 7.
 
De Nederlands Kampioenen verzekeren zich van een plek in het nationale team dat in oktober deelneemt aan het Europees Kampioenschap Schaken voor Landenteams dat in Batumi (Georgië) wordt gehouden.
 
Eindstand Deloitte NK Algemeen

Lucas van Foreest                                                                   5 (winnaar na tie-break)
Jorden van Foreest                                                                 5
Sergey Tiviakov, Benjamin Bok, Ivan Sokolov                          3,5

6.   Erwin l’Ami, Erik van den Doel                                                 3
8.   Jan Werle                                                                                1,5
 
 
Eindstand Deloitte NK Vrouwen

Iozefina Paulet                                                                        6
Rosa Ratsma                                                                          5
Machteld van Foreest, Maaike Keetman, Arlette van Weersel     3,5

6.   Anna-Maja Kazarian                                                                 3
7.   Eline Roebers                                                                         2
8.   Tea Lanchava                                                                          1,5