door René Coenjaerts
De bekende Luxemburgse speelster Fiona Steil-Antoni gaf aan de vooravond van de Nationale Sportweek op 13 september een lezing bij Schaakvereniging Schaesberg in Landgraaf. Aan deze lezing mocht iedereen gratis deelnemen. Fiona vertelde in vogelvlucht over haar carrière; een carrière met naar eigen zeggen zeer wisselvallige resultaten. Van remise tegen Grootmeester Salgado Lopez (2619) naar remise tegen een speler met bijna 1000 ratingpunten minder in hetzelfde toernooi. Ze schroomde niet om ook de smadelijke nederlagen te laten zien. Op verzoek van Fiona werd de avond afgesloten met een groepsfoto met een deel van de aanwezigen. Het materiaal dat Fiona heeft verzameld voor de lezing zal op korte termijn door haar zelf worden verwerkt tot een video die op internet wordt gepubliceerd.
Tijdens de Olympiade in Batumi zal Fiona voor de 9e keer deel uitmaken van het Luxemburgse team. Ze speelde 7 keer eerder voor het Luxemburgse vrouwenteam en 1 keer in het open-(“mannen-“) team. Op de Olympiade in 2006 won ze de gouden medaille aan bord 2.
De lezingen bij SV Schaesberg zijn inmiddels een traditie geworden. Diverse spelers en (vooral) speelsters gingen Fiona voor, ook uit het buitenland: o.a. Hans Böhm, Tea Lanchava, Bianca de Jong-Muhren, de Duits-Nederlandse Sarah Hoolt en Sopiko Guramishvili. SV Schaesberg onderneemt ook andere activiteiten om het schaken in de regio te promoten en te revitaliseren. Tijdens het tweede Schaakfestijn op Slot Schaesberg in maart waren de 5 dames te gast die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Olympiade in Batumi. Een jaar eerder waren alle 4 ChessQueens en beide ChessPrincesses te gast op het Slot. In 2017 was er voor het eerst een openbare simultaan in het raadhuis, met Tea Lanchava. De tweede editie is op 15 februari 2019 met Ivan Sokolov.
Dit is een eerste artikel in de serie goede voorbeelden van acties rond de Nationale Sportweek 2018.