door Peter Boel

Het gebeurt vaker. Bij het oppervlakkig naspelen lijkt er één droomkandidaat te zijn voor de KNSB-schoonheidsprijs, en die wordt het dan toch niet. Bij deze ronde leek het een uitgemaakte zaak: Rick Lahaye had grootmeester Sipke Ernst van het bord geofferd en elegant matgezet. Maar nader onderzoek wees uit dat Lahaye iets te ver was gegaan, en dat Ernst een remise had gemist. Dus ging de prijs naar Mark Haast, die in 1B een vroege fout van Maarten Strijbos afstrafte met een concept waarin geen deukje zat, en dat bovendien een koppel originele pointes bevatte. Het hergedrukte boek Winning Chess Middlegames van Ivan Sokolov ging daardoor naar de Stukkenjager.

Bijna winnaar eigen boek

Ook Ivan Sokolov zelf leek even mee te dingen naar de prijs, en we hadden het bij New In Chess erg leuk gevonden om Ivan zijn eigen boek aan te bieden. Maar zijn originele openingsbehandeling tegen Wouter Spoelman liep uit op een remise-eindspel.

In de opening een foutje

De winnende inzending kwam uit de wedstrijd Stukkenjagers – Venlo in de eerste klasse B. Bij wijze van inleiding schrijft Mark Haast: “Mijn tegenstander is niet helemaal scherp en maakt in de opening een foutje. Na een sterk kwaliteitsoffer krijgt hij niet meer de kans om terug te komen in de partij.”

Overrompeld

Volgens jurylid Hans Ree was 16…0-0, hetgeen volgens Haast ook verliest, nog zwarts beste verdedigingskans geweest: “Het zou toch nog een strijd zijn.” Jurylid Herman Grooten schrijft dat wit na het niet zo moeilijke kwaliteitsoffer toch een paar goede beslissingen moest nemen: “Later is 21.Df4! de enige zet die wint. In plaats van 21…Lc5 zijn er op dit moment de nodige aardige tactische varianten die wit voorzien moest hebben. Uiteindelijk kies ik voor deze partij omdat ik dit de meest ‘cleane’ overwinning vind tegen een tegenstander die bekend staat om zijn defensieve kwaliteiten maar hier toch wordt overrompeld.”

Partij Mark Haast – Maarten Strijbos

Met veel schwung

Dat ging dus ten koste van Rick Lahaye. Die speelde met veel schwung, maar helaas gooide het siliconenmonster nadien roet in het eten. “De blunder van Ernst werd weliswaar hardhandig afgestraft”, aldus Grooten, “maar er gaat iets te veel mis om hier de schoonheidsprijs aan toe te kennen.”

Partij Lahaye – Ernst

Erg onder de indruk

Er waren drie inzendingen uit lagere klassen. Wat deze met elkaar gemeen hadden, was dat de witspelers er lekker doorheen gingen nadat de zwartspelers niet op hun sterkst verdedigden. Eerst een kleine klassieker uit de derde klasse D. De witspeler zond hem in en volstond met de opmerking: “De mensen in de speelzaal waren erg onder de indruk van de koningsaanval.”
Ree werd herinnerd aan een beroemde partij Spassky-Petrosian (0-1), WK 1966. “Maar daar had Petrosian een tempo meer en, nog veel belangrijker, hij had niet kort gerokeerd en Spassky wel, zodat zwart met …g5 en …h5 kon aanvallen. Hier heeft zwart grote problemen na 11.h4.”

Partij Raymond van den Bos – Nick Manshanden

Trots

De volgende partij, uit de wedstrijd Caïssa – SISSA 2 in 1A, werd ingezonden door de witspeler met het volgende achtergrondverhaaltje: “Als lager gerate speler (1953 vs. 2211) was ik wel trots op mijzelf dat ik het pionoffer 11.e4 durfde te spelen om zwarts koning over de e-lijn te pesten. Helaas miste ik dan weer het zeer sterke 13.Te1, waarmee ik het voordeel liet glippen. Mijn tegenstander had echter al veel tijd geïnvesteerd, wat hem opbrak toen hij op zet 17  …f5-f4 speelde: hij had gemist dat ik deze pion simpelweg kon nemen met de dame. Zwart ging vervolgens ‘all-in’, maar al mijn stukken mochten vervolgens de koning, die nog steeds op e8 stond, omsingelen. Mijn tegenstander hield de eer aan zichzelf door op de laatste zet alsnog lang te rokeren, waarop mat in 1 volgde.”

Ree vult aan dat zwart op zet 17 nog goed stond: “Ik denk dat hij had gerekend op 17…f4 18.Dxf4 g5 19.Df6 Tf8 20.De6+ Kd8 en er blijven twee witte stukken hangen (al heeft wit ook dan meer dan genoeg compensatie), maar zoals Rupert aangeeft wint 20.Lb5+ zonder problemen.”

Partij Casper Rupert – Dennis Brouwer

Past in het thema

Ten slotte een partij uit de wedstrijd LSG 4 – Paul Keres 3 uit de derde klasse E, ingezonden door de witspeler, die schrijft: “Ik stuur deze partij in omdat hij ondanks een schoonheidsfoutje in de opening volledig in het thema van het te winnen boek valt! Daarnaast was hij voor ons niveau behoorlijk uit één stuk met een paar leuke zetten vanaf zet 10!”

Partij Patriek Tromp – Rijk Schipper