PERSBERICHT
Haarlem – Op de Europese Jeugdkampioenschappen Schaken in Bratislava (Slowakije, 2-10 augustus) hebben twee Nederlandse jeugdschakers een medaille weten te veroveren. In de categorie tot en met 16 jaar behaalde Siem van Dael een zilveren medaille met 7 uit 9. In de categorie tot en met 18 jaar was een score van 6,5 uit 9 voor Liam Vrolijk voldoende voor brons.
Bij aanvang van de laatste ronde stond Siem een half punt achter op de Armeen Barseghyan, maar had hij wit in het onderlinge duel. Een pluspion bleek uiteindelijk net niet te verzilveren toen de latere kampioen onder opoffering van materiaal wist af te wikkelen naar een vesting. Zo resteerde voor Siem het zilver. In deze categorie speelde ook de Nederlander Eelke de Boer lange tijd mee in de top, hij eindigde uiteindelijk op plaats 8 (van in totaal 127 deelnemers).
Liam won in de laatste ronde met zwart in een directe aanval op de koning van zijn tegenstander uit Wit-Rusland. Dat bleek voldoende voor een bronzen medaille. In deze categorie won de Tsjechische grootmeester Nguyen de Europese titel in een zeer sterk bezet toernooi. Zo eindigden twee andere titelfavorieten – de Armeense grootmeester Hakobyan en de Nederlands Kampioen Lucas van Foreest – een vol punt achter Vrolijk.
Ook de Nederlandse meisjes toonden in Bratislava aan goed mee te kunnen met de Europese top. In de categorie tot en met 14 jaar eindigde Eline Roebers op plaats 6. In de categorie tot en met 12 eindigden maar liefst drie Nederlandse meisjes in de top-10: Dana Verheij, Machteld van Foreest en Wendy Huang.
In totaal deden er ruim 1300 kinderen mee aan de Europese Jeugdkampioenschappen Schaken in de diverse categorieën. De Nederlandse delegatie bestond uit 19 deelnemers en 5 coaches.
Zie ook de officiële website