DIEREN – Topschaker Anish Giri, die in januari samen met wereldkampioen Magnus Carlsen het Tata Steel-toernooi won, bezoekt op zondag 29 juli in Grand Café Theothorne in Dieren het Condigne Open NK Schaken, dat dit jaar van 23 juli tot en met 2 augustus wordt gehouden. Kinderen en volwassenen kunnen de Nederlandse nummer zeven van de wereld ontmoeten op een meet-and-greet, en Giri zal ook een simultaanvoorstelling geven.
Het evenement met Anish Giri is georganiseerd in het kader van het 50-jarige jubileum van het Open NK en de Bondswedstrijden in de gemeente Rheden. Giri, die in 2009 als supertalent deelnam aan het Open Kampioenschap, is uitgegroeid tot een wereldtopspeler en is een boegbeeld voor het Nederlandse schaak. Hij begint op zondag 29 juli tussen 13.00-13.30 uur met een meet-and-greet voor kinderen. Van 13.30-14.00 uur is er vervolgens een meet-and-greet met volwassenen. Daarna volgt een simultaan op maximaal 30 borden, waarvoor deelnemers zich kunnen aanmelden via een email aan kstolk@schaakbond.nl. De eerste 15 borden van deze simultaanvoorstelling zijn in  principe gereserveerd voor jeugdspelers tot en met 16 jaar.
Inmiddels lopen de aanmeldingen voor het Condigne Open NK en de aparte groepen daaronder. Voor de internationale hoofdgroep hebben zich reeds 29 buitenlandse spelers aangemeld, en in het deelnemersveld bevinden zich op het moment 12 grootmeesters en 16 internationaal meesters. Belangrijke namen zijn de eerdere winnaars Erwin l’Ami, Erik van den Doel, Dimitri Reinderman, Chanda Sandipan (India) en de Rus Viacheslav Ikonnikov. Verder doen er weer vele talentvolle spelers mee, zoals de Nederlanders Lucas en Machteld van Foreest en de jonge Russische meester Sergei Lobanov. Inschrijven kan nog via de website van het Condigne Open NK.