PERSBERICHT
Haarlem – In Mamaia (Roemenië) hebben de Nederlandse schaaktalenten Eelke de Boer en Lucas van Foreest in de negende en laatste ronde net naast de medailles gegrepen.
Eelke de Boer had in de categorie tot en met 14 jaar bij het ingaan van de laatste ronde een goede uitgangspositie dankzij zijn score van 6,5 uit 8 tegen sterke tegenstanders. In de laatste ronde moest hij echter zijn meerdere erkennen in de Deen Jonas Buhl Bjerre die daarmee de Europese titel veroverde. De Boer werd uiteindelijk vijfde in het eindklassement.
In de categorie tot en met 16 jaar speelde Lucas van Foreest steeds in de top. Een nederlaag in de voorlaatste ronde koste hem zijn ongedeelde eerste plaats. In de laatste ronde moest Lucas ondanks lange strijd uiteindelijk berusten in remise tegen de Rus Artur Gaifullin, waardoor hij net buiten de top-3 eindigde.
De Europese Jeugdkampioenschappen schaken werden gehouden van 4 tot en met 15 september. In zes leeftijdscategorieën waren er zowel bij de jongens als bij de meisjes Europese titels te vergeven. De Nederlandse delegatie bestond in totaal uit 18 deelnemers.