Van 24-30 mei organiseert de ECU een zogenaamd Hybrid knock-out toernooi waarmee 36 Europese spelers zich kunnen kwalificeren voor de World Cup. De knock-out matches worden gespeeld met een klassiek tempo op Tornelo. ‘Hybrid’ betekent dat spelers op hun eigen laptop online spelen, maar in een speelzaal zitten samen met andere spelers uit hetzelfde land. Tijdens de partij loopt een Zoom verbinding. Bovendien filmen camera’s de speelzaal. Spelers zijn dus fysiek aanwezig in een speelzaal, maar omdat er niemand tegenover hen zit kan er makkelijk voldaan worden aan de corona-afstandsregels. Het gevolg is dus wel dat ieder Europees land in feite zelf een toernooi aan het organiseren is met een ruime speelzaal met spelers en arbiters erin. De KNSB organiseert dit topschaaktoernooi op Sportcentrum Papendal. Vanwege de corona-regels is publiek uiteraard niet welkom, maar online zijn alle partijen live te volgen, en bovendien is er dagelijks een uitzending op twitch met de hoogtepunten van iedere dag.
Nederlandse spelers – Grootmeesters en Eline en Machteld
Voor grootmeesters betekent dit Hybrid toernooi een kans om zich te plaatsen voor de World Cup die op 10 juli in Sochi begint. Erik van den Doel, Roeland Pruijssers, Lucas van Foreest en Liam Vrolijk moeten 3 knock-out ronden overleven om zo’n World Cup plaats te bemachtigen. Ieder land mag ook een aantal wildcards uitdelen en de KNSB heeft daarbij gekozen voor Eline Roebers (jeugdwereldkampioen) en Machteld van Foreest (mondiaal in de top in haar leeftijdscategorie). Beide talenten krijgen zo de gelegenheid om ervaring op te doen in partijen met een klassiek speeltempo tegen een (mannelijke) grootmeester.
De indeling van de Nederlandse spelers vind u hier. 
Indeling 1e ronde
GM Van den Doel – IM Caspi
GM Kobalia – Machteld van Foreest
GM Pruijssers – FM Persanyi
GM Lucas van Foreest – FM Mica
GM Afanasiev – IM Vrolijk
GM Mastrovalis – Roebers
Live en dagelijks hoogtepunten twitchkanaal schaakbond
Dit is de livelink voor het toernooi. Op maandag 24 mei beginnen de partijen om 14.00 uur, op dinsdag 25 mei om 13.00 uur (om bij een gelijke stand een tiebreak te spelen om 19.00 uur). De tweede ronde start dan op woensdag 26 mei weer om 14.00 uur. Iedere knock-out match bestaat uit 2 klassieke partijen met als speeltempo 120 minuten per persoon per partij en 30 seconden increment vanaf het begin. Bij de stand 1-1 volgt een tiebreak met verminderd speeltempo.
Om Nederlandse schaakfans te bedienen zal er op het twitch kanaal van de schaakbond tijdens alle ronden een dagjournaal te zien zijn. Op maandag 24 mei start is dit journaal te zien van 19.00-19.45 en op alle volgende dagen van 20.00-21.00 uur.
Stefan Kuipers zal de hoogtepunten van iedere ronde eruit lichten en bespreken, waarbij u ook vragen kunt stellen. Ga dus dagelijks naar het schaakbond twitchkanaal.