Anish Giri tijdens NK 2023
Anish Giri tijdens NK 2023

Op 25 oktober begint op de Isle of Man het FIDE Grand Swiss. Dit grote en sterk bezette open toernooi is onderdeel van de FIDE WK-cyclus voor zowel de mannen als de vrouwen. Van de 114 deelnemers in de open categorie komen er vier uit Nederland. Anish Giri, Jorden van Foreest, Max Warmerdam en Erwin l’Ami doen met hun deelname een gooi naar een van de twee kwalificatieplaatsen voor het Kandidatentoernooi die op de Isle of Man te verdienen zijn. Aan het Grand Swiss Women doen in totaal 50 vrouwen mee waaronder de 17-jarige Eline Roebers. Ook bij het Grand Swiss Women zijn twee kwalificatieplaatsen te verdienen voor het Vrouwen Kandidatentoernooi 2024.

Voor veel topspelers is deelname aan het Grand Swiss de laatste kans op plaatsing voor het Kandidatentoernooi 2024. Zowel de winnaar als de uiteindelijke nummer 2 verdienen een plek. De winnaar van het Kandidatentoernooi wordt uiteindelijk de uitdager van wereldkampioen Ding Liren. Het Kandidatentoernooi wordt van 3-25 april 2024 in Toronto (Canada) gehouden. Bij de vrouwen is Ju Wenjun de regerend wereldkampioen. Het Vrouwen Kandidatentoernooi wordt ook in Toronto gehouden.

Anish Giri heeft zich nog niet geplaatst voor het Kandidatentoernooi maar heeft naast directe plaatsing via het Grand Swiss ook nog kansen via het FIDE-toernooi circuit (1 plaats) en de ratinglijst van 1 januari 2024 (1 plaats). Zie het complete overzicht van gekwalificeerde spelers voor Toronto.

Indeling eerste ronde Grand Swiss Nederlanders

Anish Giri                             –              Raunak Sadhwani

Leon Mendonca               –              Jorden van Foreest

Max Warmerdam            –              Levon Aronian

Erwin l’Ami                         –              Santosh Vidit

Polina Shuvalovav           –              Eline Roebers

De partijen beginnen dagelijks om 15.30. De partijen worden met een vertraging van 15 minuten (een anti-cheating maatregel) live uitgezonden. Er is een rustdag op 31 oktober, en de elfde en laatste ronde begint op 5 november om 15.00 uur.

De officiële website heeft een live uitzending met Jovanka Houska en David Howell als commentatoren.