Na jaren van afwezigheid in het Glorney Toernooi, beleefde Nederland in 2018 een echte comeback.  En hoe, want van de 4 bekers waarin gestreden werden, kwamen er 3 mee terug naar Nederland en in de andere werd het team tweede.  Niet alleen dus een comeback, maar ook gelijk een leidende rol.
Stichting Pathena heeft van de Schaakbond de komende jaren toestemming gekregen om een Nederlands team in de Glorney Cup af te vaardigen, en Pathena heeft Ricardo Catalan en Marcel Klein naar voren geschoven om dit toernooi te organiseren, waarbij Ricardo de Chef de Mission was.
Tegenstanders in dit toernooi zijn Schotland, Wales, Engeland, Frankrijk en Ierland.  Dit jaar lag de organisatie bij Schotland en werd het toernooi in een voorstad van Glasgow, Paisley gehouden op de Universiteitscampus.
De Nederlandse afvaardiging:
De Glorney Cup bestaat uit 4 afzonderlijke toernooien en de deelnemers in de verschillende cups zijn:

Glorney Cup

Gilbert Cup

Robinson Cup

Stokes Cup

Jonas Hilwerda
Luuk Baselmans
Derk Kouwenhoven
Robin Reichardt
Jorik Klein
 

Robin Duson
Eline Roebers
Anna Martinez
 

Onno Elgersma
Koi Pham
Daniel Kutchoukov
Arthur Maters
Kasper Bleeker
Timo Yeh
 

Loek van der Hagen
Romayn Brandsma
Ciro Catalan
Roger Labruyere
Jule Cordes
Jesse van Dongen
 

In de wedstrijden bleek dat overall het Nederlandse team oppermachtig was.  Alle 5 de wedstrijden werden gewonnen.  In de diverse cups was het nog wel spannend.
In de Glorney Cup werd Nederland op een 0,5 bordpunt tweede.  Een fantastische prestatie van het team, wat als 3e geplaatst was.  De Fransen wisten dus iets beter te scoren.
De Gilbert Cup ging mee naar huis.  Robin, Eline en Anna deden het fantastisch en gaven de tegenstanders geen kans.
In de Robinson en Stoker Cup bleef het spannend tot het einde, Engeland had hier zwaar op ingezet, maar “ at the end of the day”  wist Team NL genoeg bordpunten te verzamelen om feest te gaan vieren.
Een fantastische prestatie van het Nederlandse team en de coaches Anne Haast, Mark Haast en Rick Lahaye.
Glorney 2019 gaat plaatsvinden in Ierland en opnieuw zal Pathena dit vanuit Nederland organiseren.  We gaan onze bekers verdedigen!
De toernooiwebsite is: http://www.glorneycupchess.org/, maar de Nederlandse verslagen, uitslagen, foto’s en partijfragmenten via:  http://home.pathena.nl