Haarlem – De Olympiade vindt plaats van 23 september tot en met 5 oktober in Batoemi (Georgië). Nederland vaardigt een mannen- en een vrouwenteam af naar dit tweejaarlijkse evenement.
Bij het Nederlandse mannenteam wordt het topbord ingenomen door Anish Giri. Zijn vaste secondant Erwin l’Ami neemt plaats op bord 2. Het team bestaat verder uit Nederlands Kampioen Sergey Tiviakov, routinier  Loek van Wely en de negentienjarige Jorden van Foreest. Als captain is aangesteld de Duitse topgrootmeester Jan Gustafsson. De Duitser was tevens secondant van wereldkampioen Magnus Carlsen in de WK-match van 2016.
Opvallend is dat voor het eerst Rusland op papier niet de topfavoriet is voor het goud. De Verenigde Staten zijn de titelverdediger, en met WK-uitdager Fabiano Caruana in de gelederen ook het team met de hoogste gemiddelde rating. Nederland staat elfde op de startranglijst.
Mannen: Anish Giri, Erwin l’Ami, Loek van Wely, Jorden van Foreest, Sergey Tiviakov. Captain: Jan Gustafsson.
Nederlands Kampioene Zhaoqin Peng neemt dit jaar plaats op bord 2. Het topbord wordt ingenomen door Anne Haast. Het team bestaat verder uit Tea Lanchava, Iozefina Paulet en debutante Rosa Ratsma. Captain van het vrouwenteam is de Spaanse grootmeester Roberto Cifuentes. Bij de vrouwen is Rusland wel favoriet op rating. Gastland Georgië zal er alles aan gelegen zijn om zich te mengen in de medaillestrijd samen met Oekraïne en China. De Nederlandse vrouwen zijn als zestiende geplaatst.
Vrouwen: Anne Haast, Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Iozefina Paulet en Rosa Ratsma. Captain: Roberto Cifuentes
Meer informatie over de Olympiade is te vinden op de officiële website