De Olympiade wordt dit jaar in Chennai (India) gehouden. De opening van het grootste schaakevenement van de wereld is op 28 juli en het evenement duurt tot en met 9 augustus. In de categorie ‘open’ nemen er maar liefst 188 landenteams deel, en bij de ‘vrouwen’ gaat het om 162 landenteams. Natuurlijk vaardigt Nederland ook twee sterke nationale teams af:
Mannenteam: Anish Giri, Jorden van Foreest, Max Warmerdam, Benjamin Bok, Erwin l’Ami en captain Jan Smeets.
Vrouwenteam: Zhaoqin Peng, Eline Roebers, Rosa Ratsma, Tea Lanchava, Machteld van Foreest en captain Jeroen Bosch.
Het Nederlandse mannenteam staat 7e op de startranglijst en heeft met Anish Giri en Jorden van Foreest twee wereldtoppers in de gelederen. Nederlands Kampioen Max Warmerdam neemt voor de eerste keer deel aan de Olympiade, terwijl Erwin l’Ami en Benjamin Bok al vaker van de partij waren. Jan Smeets was eerder actief als speler voor Nederland en is de captain van het team. De grote favoriet voor de eindzege is het team van de Verenigde Staten met onder andere Caruana, So en Aronian. De grote afwezige vanwege de oorlog in Oekraïne is het team van Rusland. Noorwegen met wereldkampioen Carlsen op bord 1 staat 3e op rating, net onder gastland India dat helaas speelt zonder oud-wereldkampioen Anand.
Het Nederlandse vrouwenteam staat als 17e geplaatst op de startranglijst. Het Nederlandse team is een mooie mix van ervaring en jeugd. Zhaoqin Peng is mondiaal een van de schaaksters met de meeste Olympiades achter haar naam. Voor Eline Roebers (16 jaar) en Machteld van Foreest (14 jaar) is het de eerste keer dat ze deelnemen aan de Olympiade. De topfavorieten zijn gastland India, Oekraïne en Georgië.
De eerste ronde wordt gespeeld op 29 juli om 11.30 (Nederlandse tijd). Er zijn in totaal 11 ronden waarvan alleen de laatste op een afwijkende tijd begint: 6.30 (Nederlandse tijd). Er is een rustdag op 4 augustus. Zie ook de officiële website.