Zowel de mannen als de vrouwen wisten hun wedstrijden te winnen in de 6e ronde van het EK-Landenteams. Blijkbaar had de rustdag heilzaam gewerkt, alhoewel de eerlijk gebiedt te zeggen dat het ging om twee spannende matches.
De mannen namen het op tegen het gelijkwaardige Tsjechië. Op bord 1 trof Anish Giri collega-wereldtopper David Navara. De Nederlander had op zijn hoogst een minuscuul plusje, maar dat werd keurig geneutraliseerd door de Tsjech. Erwin l’Ami hield met zwart zonder al teveel problemen zijn hoger gerate tegenstander op remise. Benjamin Bok had kleine kansjes tegen Hracek, maar toen hij een aangeboden pion niet sloeg zat er niet meer in dan een zetherhaling. Als laatste was de debutant in het nationale team nog bezig. Volgens captain Loek van Wely speelde de Tsjech in iets betere stelling op remise, terwijl Jorden van Foreest in mindere stelling op winst speelde. In zekere zin kregen beide spelers gelijk. Jorden bleek in de laatste fase met beperkte bedenktijd handiger en sleepte zo de volle 2 matchpunten binnen voor Nederland.
Nederland-Tsjechië                  2,5-1,5
Giri-Navara                              ½-½
l’Ami-Laznicka                          ½-½
Bok-Hracek                             ½-½
Van Foreest-Stocek                  1-0
Op bord 1 moest Zhaoqin Peng het opnemen tegen Elisabeth Paehtz. De Duitse stond op 4,5 uit 5 en kon nog een punt op haar conto bijschrijven toen Peng in een minimaal gelijke stelling een stuk weggaf: de onderste rij combinatie die ze in gedachten had bleek een hallucinatie. Iozefina Paulet kwam goed uit de Spaanse opening en haar tegenstandster voelde zich duidelijk niet op haar gemak. Nadat de Duitse een kans op gelijkspel liet liggen ging Iozefina via een mooie omweg op de zwarte koning af en won in de aanval. Tea Lanchava had vlak voor de tijdcontrole objectief niet voldoende compensatie voor de pion die ze achterstond, maar toen haar tegenstandster misgreep in de complexe stelling kon ze een cruciaal half punt redden. Anne Haast stond eerst plezierig beter in Siciliaan, en alhoewel dat voordeel tussendoor even verloren ging stond er na de tijdcontrole een eindspel op het bord dat objectief misschien nog wel remise was, maar praktisch wel heel lastig te verdedigen voor haar Duitse tegenstandster. Die vond het smalle pad naar de remise dan ook niet en zo werden de sterke oosterburen verslagen.
Duitsland-Nederland                 1,5-2,5
Paehtz-Peng                            1-0
Heinemann-Haast                    0-1
Michna-Lanchava                     ½-½
Levushkina-Paulet                    0-1
Op de KNSB-zaterdag gaat de zevende ronde hier in Kreta weer van start om 14.00 uur Nederlandse tijd. De mannen spelen dan tegen Wit-Rusland. De vrouwen krijgen opnieuw een sterke tegenstander in de vorm van Hongarije. http://www.euroteams2017.com/en/