Haarlem (persbericht) – Op 12 juli start de eerste ronde van de World Cup Schaken in Sochi (Rusland). Namens Nederland nemen deel: Anish Giri, Jorden van Foreest, Benjamin Bok en (bij de vrouwen) Zhaoqin Peng. De World Cup maakt onderdeel uit van de WK-cyclus.
De World Cup mannen start met 206 deelnemers waarna na 7 knock-out ronden twee spelers in de finale zullen uitmaken wie de winnaar wordt van de hoofdprijs van $ 110.000,-. Nog belangrijker is het feit dat beide finalisten zich plaatsen voor het Kandidatentoernooi 2022 – het toernooi waarin de uitdager van de wereldkampioen wordt bepaald. Bijzonder in dat verband is de deelname van wereldkampioen Magnus Carlsen in Sochi!
Anish Giri en Jorden van Foreest zijn vanwege hun hoge klassering op de wereldranglijst direct geplaatst in de 2e ronde van de World Cup. Giri is daarbij, naast Carlsen, Caruana en Aronian, een van de 4 groepshoofden. Benjamin Bok start op 12 juli tegen Asyl Abdyjapar een meester uit Kyrgyzstan.
De World Cup voor de vrouwen wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd conform een belofte van de wereldschaakbond om de vrouwen WK-cyclus te hervormen. Van start gaan 103 vrouwen, de Russinnen Goryachkina en Lagno zijn samen met de Oekraïense zussen Anna en Mariya Muzychuk de elo-favorieten. Namens Nederland neemt Zhaoqin Peng het in de eerste ronde op tegen de jonge Russin Anna Afonasieva. Opmerkelijk feit is dat Peng meerdere malen tot de kwartfinales van het WK doordrong toen Afonasieva nog niet eens geboren was.
De officiële website 
Twitch uitzendingen
De partijen van de Nederlanders zijn natuurlijk live te volgen via de officiele website. Op de tiebreakdagen zal IM Stefan Kuipers op het twitchkanaal van de schaakbond schaaktechnisch terugblikken op de verrichtingen van de Nederlanders in de afgelopen ronde, in ieder geval zo lang als er Nederlanders in het toernooi zijn! De uitzendingen starten in de avond om 20.00 uur en de eerste uitzending is op 14 juli. Volgende uitzendingen volgen dus op 17, 20, 24 juli etc. Zie hier het volledige schema met alle tiebreakdagen.