Persbericht, Hilversum, oktober 2018
Zanger te gast in Bibliotheek Hilversum
In het kader van de Kinderboekenweek heeft Bibliotheek Hilversum een wel heel speciale gast weten te strikken: Nick Schilder, van Nick & Simon. De Volendamse zanger, zelf ook een fanatiek schaker en ambassadeur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB), gaat voorlezen uit het boek Simon de Schaker – Akelige Arnold van Joyce van der Meijden.
Nick zal op vrijdag 12 oktober rond 11.00 uur beginnen met voorlezen in Bibliotheek Hilversum (‘s-Gravelandseweg 55). Daarna is er een schaakquiz en gaat hij (online) ook nog een partij schaken. Het boek Simon de Schaker – Akelige Arnold, de eerste in een reeks, is voor deze speciale gelegenheid te koop voor slechts € 10,- Ook schrijfster Joyce van der Meijden uit Naarden is aanwezig voor een korte presentatie van haar boek.
De serie Simon de Schaker-boeken past in de opkomst van de schaaksport, die ook bij de jeugd flink wordt gepromoot. Het is goed voor jonge hersenen, zorgt voor bewezen betere (school)prestaties en zelfs voor slimmere bewegingen op het sportveld. Nu al wordt op een kwart van alle scholen schaakles gegeven. Een percentage van het boek Simon de Schaker – Akelige Arnold komt ook direct ten goede aan het schoolschaken.
Simon de Schaker – Akelige Arnold zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de kaart. Maar ook voor wie niets met schaken heeft, is dit eerste deel uit een reeks avontuurlijke en grappige jeugdboeken een feest om te lezen. Simon is een stoere, sportieve jongen van tien jaar met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax, zoals zijn vader hoopt. Simon wil net zo’n goede schaker worden als zijn oom Arnold: Nederlands schaakkampioen maar een ontzettend arrogante man, die zijn neefje helemaal niets wil leren.
Tussen zijn voetbaltrainingen door speelt Simon op de schaakcomputer die hij van oma heeft gekregen. Het apparaat is zwaar verouderd en schudt de hele tijd, zodat ook zijn stukken verschuiven. Op een avond begrijpen Simon en zijn schaakvriendin Nikki eindelijk wat er gebeurt. De schaakcomputer verzet zijn stukken niet zomaar, maar doet briljante zetten. Wie heeft de computer geprogrammeerd? En waarom is zijn vader zo anti-schaak?