HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi wordt dit jaar geopend door Nick Schilder. De zanger uit Volendam is op zaterdag 20 oktober de hele dag op uitnodiging aanwezig bij het schaaktoernooi in Hoogeveen. ‘s Morgens geeft hij de traditionele jeugdsimultaan bij McDonald’s.
 
Dat Schilder, bekend van het duo Nick & Simon, een keer het toernooi zou komen openen, was altijd al duidelijk. Naast een succesvolle zanger is hij ook een goede schaker: ,,Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben om het Hoogeveen Schaaktoernooi te openen. Het is toch een van de meest gerenommeerde toernooien in Nederland. Ik heb er nog nooit bij kunnen zijn, maar ik volg het wel elk jaar.”
 
De opening is om 16.30 uur in theater De Tamboer in Hoogeveen. Voorafgaand aan de opening geeft Nick Schilder dus een jeugdsimultaan. Deze begint om 9.30 uur bij McDonald’s in Hoogeveen. Schilder wordt tijdens deze simultaan bijgestaan door Christine Namaganda uit Oeganda. Namaganda heeft een schaakschool in Oeganda en heeft een rol gespeeld in de Disneyfilm Queen of Katwe. Zij is dit jaar de speciale gast van het toernooi. Ze gaat onder andere op bezoek bij een aantal scholen in Hoogeveen. Er is plaats voor maximaal 40 kinderen bij de simultaan. Opgeven kan via secretariaat@hoogeveenchess.nl.
 
Het 22ste Hoogeveen Schaaktoernooi kent een recordaantal deelnemers. Momenteel staan er 251 schakers uit 21 landen op de deelnemerslijst. De amateurs en de open groep beginnen op zaterdag 20 oktober aan het toernooi.
 
Topattracties van het Hoogeveen Schaaktoernooi zijn twee matches. Dit jaar speelt de jonge Nederlandse grootmeester Jorden van Foreest tegen de iets oudere Russische topspeler Vladimir Fedoseev, en komt achtvoudig Russisch kampioen Peter Svidler uit tegen de Amerikaanse kampioen Sam Shankland. Voor het open toernooi hebben zich al 91 deelnemers uit allerlei landen aangemeld. Bovenaan de lijst staat de kampioen van Afrika, de sterke Egyptische grootmeester Bassem Amin. Ook de winnaar van vorig jaar, Roeland Pruijssers, is weer van de partij.