Ajax-aanvoerder Joël Veltman kreeg afgelopen zaterdag het eerste exemplaar uitgereikt van Simon de Schaker – Akelige Arnold. In dit nieuwe jeugdboek voor kinderen van 9 jaar en ouder speelt schaken een belangrijke rol.
Inhoud
Simon is een stoere, sportieve jongen van tien jaar met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax, zoals zijn vader hoopt. Simon wil net zo’n goede schaker worden als zijn oom Arnold: Nederlands schaakkampioen maar een ontzettend arrogante man, die zijn neefje helemaal niets wil leren.
Tussen zijn voetbaltrainingen door speelt Simon op de schaakcomputer die hij van oma heeft gekregen. Het apparaat is zwaar verouderd en schudt de hele tijd, zodat ook zijn stukken verschuiven. Op een avond begrijpen Simon en zijn schaakvriendin Nikki eindelijk wat er gebeurt. De schaakcomputer verzet zijn stukken niet zomaar, maar doet briljante zetten. Wie heeft de computer geprogrammeerd? En waarom is zijn vader zo anti-schaak?
Schoolschaak
Veltman is voetballer èn schaakliefhebber en kreeg daarom het eerste exemplaar uitgereikt door de schrijfster Joyce van der Meijden. Dat gebeurde trouwens tijdens een echt schaakevenement: ‘Schakers van Formaat’ in Amstelveen, waar Jan Timman, Hans Böhm en Loek van Wely simultaan speelden op grote schaakborden. Diezelfde middag nog kregen een aantal kinderen het boek bij de prijsuitreiking van het NK scholen in Gouda.
Dharma Tjiam, (directeur KNSB): ‘Schoolschaak is topprioriteit voor de KNSB. Door Simon de Schaker te lezen, maken kinderen op een leuke wijze kennis met schaken. De KNSB is heel erg blij dat een deel van de opbrengst van het boek ten goede komt aan het schoolschaken in Nederland.’