Lucas van Foreest.

Tekst Merijn van Delft

Drie van de zes Nederlandse topspelers hadden hun eerste minimatch winnend afgesloten in het European Hybrid Qualification Tournament. De volgende ronde bleek echter loodzwaar. Eline Roebers, die sensationeel een grootmeester had uitgeschakeld, kreeg ditmaal met Ivan Salgado Lopez (2599) een nog sterkere grootmeester voorgeschoteld. De Spanjaard bleek een maatje te groot en won overtuigend met 2-0. Dit biedt echter weer uitstekende aanknopingspunten voor Eline’s verdere ontwikkeling, waar ze met haar vaste trainer Robert Ris ongetwijfeld weer hard mee aan de slag gaat.

Prominente gast

Machteld van Foreest was er woensdag en donderdag ook nog voor trainingssessies met Jeroen Bosch. Donderdag hadden we bovendien een prominente gast op Papendal: Jeroen Piket kwam langs om kennis te maken met Eline en Machteld en de meiden vanuit zijn ervaring op topniveau van tips te voorzien.

Naast Eline hadden we nog twee ijzers in het vuur. Onze mannen waren beiden ingedeeld tegen een sterke Russische grootmeester.

Komeet

GM Roeland Pruijssers schoot tegen Aleksandr Shimanov (2597) als een komeet uit de startblokken en won een prachtige partij met wit. De tweede partij met zwart bleek echter een enorme kluif. Al snel kreeg de Rus sterke positionele druk en liet vervolgens niet meer los: 1-1. In de noodzakelijk geworden barrage miste Roeland de nodige scherpte om succesvol uit de strijd te kunnen komen. Na een tactische misser was de uitschakeling een feit.

Ander scoreverloop

GM Lucas van Foreest had een ander scoreverloop tegen Grigoriy Oparin (2652). Lucas besloot de eerste partij met wit op remise aan te koersen, hetgeen vrij snel lukte. In de tweede partij maakte hij zijn matchstrategie waar door de zwartpartij eveneens probleemloos remise te maken. In de barrage ging het aanvankelijk ook goed en kwam Lucas met zwart prima uit de opening. Toen haperde de machine echter en ging het eindspel alsnog verloren. In de tweede rapidpartij met wit bleek het voordeel te klein om er echt wat van te kunnen maken.

Interessante ervaring

En zo stonden we op donderdagavond opeens de speelzaal op te ruimen, daar waar we natuurlijk hadden gehoopt op nog twee spannende dagen. Het was in ieder geval een zeer interessante ervaring, sowieso voor de spelers, maar ook vanuit organisatorisch oogpunt.