Door Peter Boel

De negende en voorlaatste KNSB-ronde (er volgt nog minstens één inhaalronde in verband met de coronapauze) gaf een bonte mengeling van partijen te zien. Ook de voorselectie voor deze prijs was anders dan anders: er zat geen enkele vlotte offerpartij bij volgens Fischer’s adagium ‘Sac, sac, mate!’ en elke kandidaatpot had wel een ‘vlekje’.

Verrassend stukoffer

Juryleden Hans Ree en Herman Grooten kenden de prijs toe aan de Deense grootmeester Mads Andersen, die een solide gespeelde drukpartij bekroonde met een heel mooi en verrassend stukoffer in het eindspel. Het deed Grooten denken aan een bekend offer van een ‘Trojaans paard’ op d4, maar hier ging het om een loper. De prijs, het boek The Greatest Attacker in Chess van Cyrus Lakdawala (New In Chess) gaat naar de Deen, die het veel verstandiger aanpakte dan het aanvalsbeest Rashid Nezhmetdinov, over wie dit boek gaat, waarschijnlijk zou hebben gedaan.

‘Prachtig’ en ‘formidabel’

Grooten noemde wits winnende (40ste!) zet ‘prachtig’ en ‘formidabel’ na een ‘onderhoudende partij’.

Mads Andersen – Jeroen Bosch

HMC – AMEVO Apeldoorn

Epische clash

Ivo Maris zond de onderstaande epische clash in, uit de wedstrijd Assen – Arnhemse Schaakacademie in Klasse 2A. Jurylid Hans Ree hierover: “Je speelt de partij na, ziet dat Hendriks kalm maar meedogenloos de druk op de koningsvleugel versterkt, en dan heeft Maris opeens gewonnen.”

Ivo Maris – Willy Hendriks

Onder de oppervlakte

De volgende partij, uit de Derde Klasse E, werd uitgebreid geanalyseerd en ingezonden door de witspeler. Zoals deze zelf al aangaf, zaten de fraaie offers helaas vooral onder de oppervlakte. “Dat heb je vaak,” gaf Ree toe, maar voor een prijs moeten ze toch echt op het bord komen…

Dinard van der Laan – Willem Hensbergen

[commentaar Dinard van der Laan]

Dameoffer overleefd

Jonas Hilwerda overleefde in het Meesterklasse-degradatieduel Groninger Combinatie – Zuid Limburg een mooi dameoffer van Lennert Lenaerts en won met slagvaardig spel. Ook hier vonden de juryleden de varianten mooier dan de partij zelf. De varianten in deze analyse zijn van jurylid Herman Grooten.

Lennert Lenaerts – Jonas Hilwerda

Groninger Combinatie – Zuid Limburg

Kurzpartie

Een uiterst curieuze Kurzpartie was de volgende tussen twee grootmeesters – nog wel in een variant die behoorlijk populair is onder wereldtoppers. De “schoonheid” zat hem hier misschien vooral in de “ondoorgrondelijkheid” van de partij, opperde Grooten. En daar kunnen we verder mee!

Roeland Pruijssers – Martijn Dambacher

HMC – AMEVO Apeldoorn