Door Peter Boel

Veel schakers hadden zin in de zesde KNSB-ronde na de lange gedwongen pauze, maar het leverde helaas slechts twee kandidaten op voor de New In Chess schoonheidsprijs. Die waren echter beide zeer de moeite waard. HMC-er Mischa Senders verraste grootmeester Casper Schoppen met een offercombinatie die uit het niets leek te komen.

De meeste waardering

Maar Zyon Kollen kreeg de meeste waardering van juryleden Hans Ree en Herman Grooten, omdat zijn winst op Henk Vedder meer een ‘partij uit één stuk’ was… en ja, de inleidende 17e zet tot het vuurwerk was onverwacht en fraai. De Charlois-speler won er het New In Chess-boek 100 Endgame Patterns You Must Know van Jesus de la Villa mee – over een partijfase waaraan de meeste schoonheidsprijswinnaars niet toekomen…

Een partij van twee zetten

Kollen-Vedder was eigenlijk een partij van twee zetten, schreef Grooten. Maar wat voor twee!

Zyon Kollen – Henk Vedder

Charlois Europoort – En Passant

In lichterlaaie

In het met invallers bezaaide treffen tussen Den Bosch en Leiden leek Mischa Senders met zijn zeer bedaarde begin (1.a3) Casper Schoppen wel een beetje in slaap te sussen. Toen op zet 32 het ‘gooi- en smijtwerk’ (Grooten) begon, stond de zwarte stelling na een kleine onoplettendheid in lichterlaaie.

Mischa Senders – Casper Schoppen

HMC Den Bosch – LSG Intellimagic