door Peter Boel
Hoewel er vele ‘charmante’ partijen werden gespeeld in de derde KNSB-ronde waren juryleden Hans Ree en Herman Grooten er deze keer snel uit. Met een zeer originele aanvalspartij won tweedeklasser Bram van den Berg de New In Chess Schoonheidsprijs, het boek Clinch It! van Cyrus Lakdawala. Toch was het ook ,,een partij in de stijl van de oude meesters”, volgens Ree. En Grooten noemde het ,,één van de betere koffiehuispartijen die ik in de laatste jaren heb gezien.”
Superscherp variantje
De partij werd gespeeld in de wedstrijd Eindhoven – Stukkenjagers 2 in de tweede klasse D, en werd ingezonden door de witspeler. Beide spelers hadden een superscherp variantje nogal ver voorbereid. Plotseling staat zwart toch verloren, met een toren meer, na wits 16de zet. Dat het afruilen van een aanvalsstuk sterk is, ligt niet voor de hand en was dus blijkbaar in zijn studeerkamer onderschat door Bas van de Plassche.
Vis in het water
,,Het is mij een raadsel dat een sterke speler als Bas zo snel in de problemen geraakt”, schrijft Grooten, ,,maar dit is wel het type stelling waarin Bram zich als een vis in het water voelt. Bram staat bekend om zijn gambietrepertoire en zijn soms wat onconventionele stijl. Op aanval spelen is zijn lust en zijn leven. De prijs is niet alleen voor zijn moed om tegen een geduchte tegenstander pardoes een toren te offeren (hoewel dat bekend is uit de theorie), maar ook voor zijn frivole spel, in de goede zin van het woord.”
Partij Bram van den Berg – Bas van de Plassche
[commentaar Bram van den Berg]
Spannend kwaliteitsoffer
De volgende partij komt uit de wedstrijd HWP Sas van Gent – BSG. De witspeler viel weer eens in bij de Bussumers. Frank Erwich komt goed uit de opening en kan op de 14de zet op een ‘normale’ manier voordeel krijgen. In plaats daarvan kiest hij voor een spannend kwaliteitsoffer, dat Ree ‘dapper en ook correct’ noemt. De aantekeningen zijn gebaseeerd op opmerkingen van Erwich.
Partij Frank Erwich – Simon Provoost
Goede strategische partij
En dan nog de volgende model-Wolga met koningsaanval uit dezelfde wedstrijd. ,,Een goede strategische partij van de zwartspeler”, schrijft Ree (“zoals we gewend zijn van Van der Heijden”, voegt Grooten toe). Maar de slotcombinatie was niet zo speciaal dat deze een schoonheidsprijs verdiende.
Partij Groffen – Van der Heijden
Aan de rand van de afgrond
Uit de wedstrijd LSG – En Passant kwam de volgende partij. Ook een geval van ‘ontspoorde openingsvoorbereiding’, meende Ree. ,,Zwart stond meteen aan de rand van de afgrond, al zegt de engine dat ze met 21…De8 nog een min of meer gelijke stelling had kunnen bereiken.”
Partij Roobol – Kazarian
Koningsstelling gesloopt
De volgende partij, uit de match Charlois Europoort 3 – Souburg 1 in de derde klasse F, werd ingezonden door de witspeler. ,,Het blijft altijd leuk om te zien hoe met een kwaliteitsoffer op h5 een koningsstelling gesloopt wordt”, schrijft Grooten, maar de jury achtte de aanval ‘te conventioneel’ voor de schoonheidsprijs.
Partij André van der Graaf – Roeland Alders
[commentaar André van der Graaf]