In Assen werd zaterdag 29 april de eerste editie van in totaal drie gespeeld voor het NK jeugd in de oudste categorieën (A t/m 20 jaar, B t/m 16 jaar en C t/m 14 jaar). In een geweldige enthourage streden de nog 109 overgebleven schakers en schaaksters tot het laatst om de eeuwige eer. Na de reguliere wedstrijden waren 4 van de 6 kampioenen bekend:
Meisjes A: Feline Waardenburg (Coeverden),
Jeugd B: Oele Dijkhuis (Utrecht),
Meisjes B: Robin Duson (Hoorn),
Meisjes C: Marrit Adema (Meppel).​
In drie groepen vonden er vervolgens nog barages plaats op de titels in de Jeugd A en Jeugd C groepen en de tweede plaats Jeugd B. Deze tweede plaats bij de Jeugd B gaf namelijk recht op een uitzending naar het EJK.
Robby Kevlishvili (Zoetermeer) pakte de titel bij de Jeugd A door Lucas van Foreest (Groningen) met 2-0 de baas te zijn. 
Bij de Jeugd C was het toch weer Eelke de Boer (Groningen), die de titel greep door Rembrandt Bruil (Elst) met 2-1 te verslaan. Rembrandt had het hele toernooi aan kop gestaan en had het ook in de slotronde in eigen handen. De winst ontglipte hem echter toch nog. 
Bij de Jeugd B was het uiteindelijk Tyro Bekedam (Amsterdam), die de driekamp tegen Derk Kouwenhoven ​(Vijfhuizenen) en Kevin Nguyen (Rotterdam) met 2,5 uit 4 won en tweede werd in de eindstand. Derk behaalde ook 2,5 punt, maar minder SB punten en werd daardoor 3e. Kevin bleef op 1 punt staan en werd daarmee 4e.
  
  
Prijswinnaars samen met de burgemeester van Assen vbnb: A jeugd, A meisjes, B jeugd, B meisjes, C jeugd en C meisjes (foto’s Harry Gielen​)
 
De speelomstandigheden in Van der Valk Hotel Assen waren uitstekend. Zowel spelers, begeleiders, als organisatie waren zeer content en willen volgend jaar graag weer terugkomen. ​Er waren de hele week ook veel vrijwilligers actief om de dagelijkse nevenactiviteiten rondom het NK in goede banen te leiden. De nevenactiviteiten zijn goed opgepakt in de media. RTV Drenthe heeft zowel vooraf (start scholenproject in Assen) als tijdens het toernooi (Masterplan meer kinderen leren schaken) opnames gemaakt voor hun uitzendingen. Op Koningsdag heeft de simultaan in het centrum van Assen ook veel publiek getrokken. Zowel de burgemeester van Assen als de nachtburgemeester van Assen zijn langs geweest bij de simultaan van Iozefina Paulet. Een oud-deelneemster aan het NK jeugd (Tiggelman) won als enige en kreeg een speciale beker van de gemeente Assen tijdens de prijsuitreiking zaterdag.
Ook onze complimenten voor de technici. Bij de start van het NK was nog even sprake van wat zenuwen om alle 56 liveborden te laten werken, maar dat ging steeds beter naarmate het toernooi vorderde. De accommodatie in van der Valk beviel uitstekend door zowel spelers, als publiek, als organisatie. De sfeer was ook uitermate goed en de spanning was te snijden tot en met de laatste barrages op de zaterdag.
Zie voor alle eindstanden, verslagen, foto’s, filmpjes met de winnaars en nog veel meer, de toernooisite.