Na een week lang schaken in Hotel van der Valk Assen zijn de nieuwe jeugdkampioenen van Nederland bekend:
Jeugd A (t/m 20 jaar): Liam Vrolijk (Rotterdam)
Meisjes A (t/m 20 jaar): Feline Waardenburg (Coevorden)
Jeugd B (t/m 16 jaar): Jonas Hilwerda (Groningen)
Meisjes B (t/m 16 jaar): Cato de Zoeten (Voorschoten)
Jeugd C: Khoi Pham (Amsterdam)
Meisjes C: Wendy Huang (Eindhoven)
Bij de Jeugd A was Liam samen met Max Warmerdam (Tegelen) de grote favoriet met beiden een rating van boven de 2400 en de enige IM’s in het veld. Ze maakten dat uiteindelijk ook waar. Liam pakte al vroeg een voorsprong op Max en liet die niet meer dichterbij komen met onderling een remise. Max bleef ook ongeslagen, maar wel met 4 remises tegen Liam slechts 2. Siem van Dael (Reuver) pakte de derde plaats door keurige remises tegen de nummers 1 en 2. Bijzonder was ook de prestatie van de nog slechts 11-jarige Machteld van Foreest (Groningen), die goed kon meekomen met een 50% score in dit sterke veld.
Bij de Meisjes A was Robin Duson (Hoorn) de grote favoriete Ze leek ook op de winst af te gaan, toen ze tegen haar trainingsmaatje Alisha Warnaar (Leiderdorp) een nederlaag opliep. Feline Waardenburg (Coevorden) kwam langszij en bleek ook in de barrage een zeer handige snelschaakster te zijn. De titel dus naar Feline, voor Robin en derde Alisha. Manasvita Basa (Almere), ook nog maar 12 jaar, kon nog geen potten breken en werd 8e.

Ook bij de Jeugd B leek de strijd vroeg beslist in het voordeel van Rembrandt Bruil (Elst). Hij verloor echter in ronde 5 van Tim Grutter (Amersfoort). Tim verloor op zijn beurt weer van Chi Yun Cchung (Den Haag). Jonas Hilwerda (Groningen) was de lachtende derde na zijn overwinning op Chi Yun en bleef Rembrandt en Tim een half puntje voor. Tim won vervolgens nog de barrage tegen Rembrandt om de tweede uitzendplek.

Bij de Meisjes B was het een open strijd. Nina de Putter (Terneuzen) was de ratingfavoriete en ging ook met 3 uit 3 van start. Na een nederlaag tegen Kiri Arnold (Alphen aan den Rijn) was het weer helemaal open. Cato de Zoeten (Voorschoten) en Marrit Adema (Meppel) streden tegen elkaar om de nieuwe koppositie. Cato won deze partij en nam een half puntje voorsprong. Zij won vervolgens ook van Nina en pakte een ronde voor het einde vervolgens de titel met een remise tegen Sara Martinez (Wageningen). Cato dus eerst, voor Kiri en Marrit. 

Bij de Jeugd C nam Khoi Pham (Amsterdam) een vroege voorsprong. Eline Roebers (Amsterdam) versloeg Khoi nog wel, maar kon hem niet meer achterhalen in de slotronde. Khoi dus eerste en Eline tweede. Derde met evenveel punten als Eline werd Timo Yeh op basis van weerstandspunten.

Bij de Meisjes C liet Wendy Huang (Eindhoven) al snel zien dat zij alleen voor de titel ging. Vorig jaar nog tweede achter Manasvita Basa (speelde nu mee bij de Meisjes A), maar nu met 6 uit 7 ongeslagen kampioene van Nederland. Kathleen Velasco (Capelle aan den IJssel) werd verrassend tweede, Rolinde den Heijer (Bodegraven) derde.

Bij de prijsuitreiking werden de belangrijkste financiers bedankt voor drie jaar ondersteuning. Zowel de gemeente Assen, in de persoon van mevrouw Janna Booij (Wethouder Sport) als de directie van Hotel Van der Valk Assen, kregen een schaakbord aangeboden. De gemeente kreeg bovendien een online schoolschaakpakket met 30 jaaraccounts erin voor de nieuwe Online Jeugdschaakclub Nederland (www.schaken.nl/ojscnl/) die zij zelf aan een school naar keueze kan uitdelen.
Bestuurslid Iozefina Paulet van de KNSB nam vervolgens de microfoon. Ze deed een oproep om meer kennis te delen en initiatieven te nemen. De KNSB heeft maar beperkte slagkracht en wil daarom lokale initiatieven graag helpen faciliteren. Zowel op gebied van schoolschaak als voor Talentontwikkeling. Schoolschaak is de basis van het schaken en de opkomende talenten zijn allemaal zelf ambassadeurs. Kijk zelf naar de eigen mogelijkheden op je school, club of vriendenkring en schroom niet om die met de KNSB te delen. Ook de meisjes worden gevraagd andere meisjes vooral te inspireren om ook te gaan schaken. In juli zullen de Chessqueens ook weer een speciaal meisjestoernooi organiseren. Hoe meer meiden, hoe leuker het wordt.
Neem contact op met het bondsbureau of spreek ons aan tijdens de evenementen. Iozefina stelde vervolgens eem paar interessante vragen aan Grootmeester Loek van Wely over zijn jeugdervaringen, het profbestaan en inmiddels politieke loopbaan.

Interview van Iozefina Paulet met Loek van Wely
We danken verder alle andere sponsors en alle vrijwiligers van harte voor hun bijdrage aan deze geweldige kampioenschappen in Assen de afgelopen drie jaar. Volgend jaar zal het NJSK weer naar een nieuwe locatie verhuizen.