Groningen – In de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap kwamen drie grootmeesters, regerend kampioen Max Warmerdam, voormalig kampioen Sergei Tiviakov, Erwin l’Ami en Erik van den Doel, goed uit de startblokken met elk een vol punt.
Warmerdam verschalkte de veertienjarige debutant Arthur de Winter in de opening en toen De Winter een kans miste, werd hij op de damevleugel opgerold.
Heel anders was de zege van Tiviakov op Thomas Beerdsen. De Apeldoornse meester verraste zijn tegenstander direct na de opening met een gevaarlijk uitziend stukoffer, maar Tiviakov verdedigde nauwkeurig en toonde aan dat de witte compensatie voor het stuk onvoldoende was. Morgen mag Beerdsen proberen de achterstand goed te maken met zwart tegen een uiterst solide grootmeester.
De derde zege kwam van Erwin l’Ami, die in een spannende partij zich langzaam onder de druk van Mark Timmermans uit wurmde en tegen de tijdcontrole een paar pionnen won.
 
De speeldag eindigde met een mooie truc. Hing Ting Lai had een pion moeten geven en probeerde als laatste stuiptrekking tegenspel te creëren met 54…b6.

Hier speelde Van den Doel de fraaie zet 55.b5! en Hing Ting Lai gaf direct op. Hij verliest zijn toren, want na 55…axb5 56.a6 loopt de a-pion door.
 
De overige partijen eindigden in remise, maar zeker niet zonder strijd. Bijvoorbeeld de partij tussen Robby Kevlishvili en Hugo ten Hertog eindigde na veel spektakel in een zetherhaling.