Haarlem – De Nederlandse Kampioenschappen schaken worden ook dit jaar weer in Amsterdam gehouden. Van maandag 26 juni tot en met zondag 2 juli strijden acht mannen en acht vrouwen om de hoogste nationale schaaktitels. Plaats van handeling is de Tolhuistuin waar het op zondag 25 juni allemaal begint met de feestelijke opening.
De jongste deelnemer bij de mannen is titelverdediger Jorden van Foreest (18 jaar). Hij mag zware concurrentie verwachten van de oud-kampioenen Ivan Sokolov en Loek van Wely. Ook de grootmeesters Benjamin Bok, Erwin l’Ami, Erik van den Doel en Sipke Ernst hebben hun deelname toegezegd. De achtste deelnemer aan het NK kwalificeert zich vanuit een rapid-vierkamp die op 15 en 16 april wordt gehouden tijdens het Prinsenstad toernooi in Delft. Deelnemers aan de vierkamp zijn Friso Nijboer, Ruud Janssen, Twan Burg en Koen Leenhouts.
Het deelnemersveld bij de vrouwen is nog niet helemaal bekend. Drievoudig kampioene Anne Haast verdedigt in ieder geval haar titel. Lukt het haar om voor de vierde keer op rij de nationale titel in de wacht te slepen? Concurrentie is er in ieder geval van Anna-Maja Kazarian, Maaike Keetman, Lisa Hortensius en Mariska de Mie.