Het NK Snelschaken vindt dit jaar op 30 november plaats in Amstelveen. Het wordt daarmee de derde nationale titelstrijd die dat weekeinde in het Keizer Karel College gehouden wordt. Een dag later (1 december) is het tijd voor het alweer het 5e CNE NK Rapid (Algemeen en Vrouwen). De data voor die evenementen waren eerder al door toernooidirecteur Robert Ris bekendgemaakt die nu dus ook het NK snelschaken naar zijn woonplaats haalt. 
 
“Ik speelde al langer met het plan”, stelt Ris. “Ik denk dat ik de afgelopen jaren met de organisatie van tal van andere evenementen tijdens de Amstelveense Schaakweek nu voldoende ervaring heb opgedaan om de stap te wagen naar een groter evenement.” Hij mikt op de laatste dag van november op een deelnemersaantal van rond de 200. 
 
Ris wil het NK Snelschaken zowel een spektakel maken als een evenement waar de deelnemers zelf een flink aantal partijen zullen spelen: op het programma staan 15 ronden (speeltempo 3 minuten + 2 seconde per zet) waarbij iedereen steeds met wit en met zwart tegen elkaar speelt. “Maar uiteindelijk is het een NK en na afloop van die 30 partijen hebben zich twee spelers voor de finalematch over 2 partijen (eventueel een 3e beslissingswedstrijd) geplaatst. Iedereen in Amstelveen maar ook de kijkers thuis via internet hoeven van die match niets te missen”, aldus Ris.