Tijdens het 7e Science Park Schaaktoernooi in Amsterdam (zoals ieder jaar gespeeld in sportcentrum Universum op het Science Park) zal er voor de eerste keer sinds lange tijd weer  een officieel NK schaken voor (geregistreerde) studenten worden georganiseerd. De laatste keer dat het NK individueel voor studenten plaatsvond, was in 1996 in Leeuwarden.
Iedereen die in Nederland ingeschreven staat aan de Universiteit, het HBO of het MBO is tot deelname gerechtigd. Het NK Studenten zal in 9 ronden volgens het Zwitsers systeem worden gespeeld. Er is een gegarandeerde eerste prijs van 500 euro, en de winnaar krijgt de officiële titel ‘Nederlands studentenkampioen’. Het volledige prijzenfonds is mede afhankelijk van het aantal deelnemers en minimaal 1.000 euro. De organisatie heeft bij voldoende deelname (en rating) bijzondere en aantrekkelijke extra prijzen in gedachten.
Het 7e Science Park Schaaktoernooi vindt plaats van zaterdag 8 juli tot en met zondag 16 juli. Plaats van handeling is het Amsterdam Science Park, in Amsterdam-Oost. Op de website staat meer informatie: http://www.amsterdamchess.com/. Niet alleen over het NK Studenten, maar ook over alle overige toernooien en de aanmeldingsprocedure.
Het NK Studenten is een gezamenlijk initiatief van de organisatie van het Science Park Schaaktoernooi en de KNSB. Eerder vond in 2012 en 2013 het NK Algemeen en NK Vrouwen plaats op Science Park. Het is derhalve niet de eerste keer dat beide partijen elkaar weten te vinden.