Op donderdag 21 januari werd de NK VO finale online gespeeld op chess.com. Het NK VO is het Nederlands Kampioenschap voor schoolteams uit het Voortgezet Onderwijs.

De 18 finaleteams streden in viertallen tegen verschillende scholen. Er werd in drie categorieën gespeeld om de Nederlandse titels. Per categorie streden 6 teams in 5 dubbelrondige ronden om de titel.

De drie categorieen zijn:

VO I (alle leerjaren)

VO II (eerste twee leerjaren)

VO III (max. 1 clubschaker, alle leerjaren)

Nieuw was dat elke ronde bestond uit zowel een wit als een zwart partij. Met het speeltempo van 10 minuten en 2 seconden increment was het speeltempo ook serieus te noemen.

Normaal maken deze finales deel uit van het Tata Steel Chess on Tour programma. Dit jaar kon dat niet en werd de finale op het grootste schaakplatform van de wereld Chess.com gespeeld. De spelers konden tussen hun wedstrijden door wel even kijken hoe de grootmeesters van de Tata Steel Chess Masters groep het deden. Alles wordt namelijk live uitgezonden via Chess.com.

Het kampioenschap was in alle categorieën lekker spannend.

Spannendst

Het spannendst was het in de derde categorie, waar uiteindelijk de bordpunten het verschil moesten uitmaken. Het Jacobus Fruytier SG uit Apeldoorn bleef hier De Passie 1 uit Wierden 2,5 bordpuntje voor. Onderling was het 4-4 geworden.
Eindstand VO III (max 1 clublid, alle leeerjaren):

1. Jacobus Fruytier – Apeldoorn, 9 mp, 34 bp

2. De Passie 1 – Wierden, 9 mp, 31,5 bp

3. Johan de Witt Gymnasium – Dordrecht, 9 mp, 19 bp

Terechte kampioen

In categorie VO II won het Christelijk Gymnasium Utrecht alle 5 de ronden en werd de terechte kampioen. De teams van het Stedelijk Gymnasium Leiden 1 en 2 werden op 4 resp. 6 matchpunten daarachter 2e en 3e. Vreemd genoeg wonnen de nummers 5 (Erasmiaans) en 6 (Nijmegen) beide in de laatste ronde van de twee teams uit Leiden, maar ze konden de achterstand net niet meer inlopen. Het Christelijk Gymnasium Utrecht toonde nog even hun sterkte door met liefst 8-0 van het team van de Johan de Witt Gymnasium Dordrecht te winnen.

Eindstand VO II (eerste twee leeerjaren):

1. Christelijk Gymnasium Utrecht, 10 mp, 32 bp

2. Stedelijk Gymnasium Leiden 1, 6 mp, 21 bp

3. Stedelijk Gymnasium Leiden 2, 4 mp, 20,5 bp

Stedelijk Gymnasium Leiden

In categorie I ten slotte kon het eerste team van het Stedelijk Gymnasium Leiden al een ronde voor het einde de titel veilig stellen. Ze verloren in de slotronde van de uiteindelijke nummer 2, College Hageveld uit Heemstede met 4,5 – 3,5, maar dat mocht niet baten. Met 30,5 bordpunt scoorden ze er ook 8 meer dan Hageveld. Derde werd na een nipte zege in de slotronde het Leidsche Rijn College. Zij bleven daarmee het Corderius College en 2e team van het Stedelijk Gymnasium Leiden 1, resp. 2 matchtpunten voor.