Op zaterdag 2 juni heeft Internationaal Grootmeester Anish Giri onder het toeziend oog van de wethouder Sport, Jan-Willem van Gelder, het NK voor schoolteams basisonderwijs categorie algemeen geopend. In scholengemeenschap “De Goudse Waarden” in Gouda was het zaterdag een geweldig mooi spectakel. De 160 finalisten (40 viertallen) speelden hun eerste 6 wedstrijden van de in totaal 11. De finalisten hebben al veel hobbels moeten nemen. Sommige teams zijn al vanaf okotber bezig om zich via de lokale. disctricts en regionale wedstrijden te plaatsen voor deze landelijke finale. In totaal nemen jaarlijks meer dan 10.000 kinderen deel aan deze jeugdschaakcompetitie voor de leerlingen uit het basisonderwijs. De meeste deelnemers zitten in de bovenbouw.groepen (6, 7 of 8). Een enkeling is nog een stuk jonger en zit nog in de middenmbouw (groepen 3, 4 of 5). 
Wereldtopper Anish Giri was in Gouda om de scholen succes te wensen. Hij nam het vervolgens tussen de ronden doro op tegen een vertegenwoordiger van elke team in een kloksimultaan. In deze kloksimultaan speelde Anish met 5 minuten op de klok tegen 5 tegenstanders tegelijkertijd. In 8 sessies van 5 speelde hij zo tegen  elk schoolteam. Hij liet zien waarom hij niet voor niets de sterkste Nederlandse schaker is van het moment door een 40-0 score. De spelers vonden het echter geweldig. Ze kregen van de KNSB een certificaat met handtekening van Anish erop en een poster. Hun geluk kon niet op. Sommige teams lukte het ook nog om een selfie te scoren en nog een handtekening op de poster.
Na zes ronden staat verrassend OBB uit Blaricum bovenaan met 10 matchpunten uit 6 wedstrijden, een half bordpuntje voor ‘t Schrijverke uit Den Bosch. Favoriet IPS uit Amsterdam moest het zelfs met 3,5 – 0,5 afleggen tegen het Blaricumse team en staat zodoende al op 2 matchpunten achterstand van de koplopers. 
Op zaterdag 9 juni is de tweede finaledag met de laatste 5 ronden en weten we zie de nieuwe Nederlands Kampioen gaat worden.