NK A, B en C

Home / NK's / Nederlandse Jeugdkampioenschappen / NK A, B en C

Het NK voor jeugd en meisjes in de leeftijdscategorieën A, B en C (NJSK) worden gespeeld van zaterdag 25 april t/m vrijdag 1 mei 2020. De locatie is het Theaterhotel Almelo.
De kwalificaties bestaan uit vier toernooien waar de sterksten zich plaatsen voor het NJSK. Uitgezonderd de C jeugd, deze bestaan uit 13 regionale kwalificaties.

Voor 2019-2020 zijn dat:
Kwalificatie 1, 21-22 september 2019, Arnhem (za-zo), Zie eindstanden toernooisite 
Kwalificatie 2, 16-17 november 2019, Amstelveen (za-zo). Zie eindstanden toernooisite
Kwalificatie 3, 8-9 februari 2020, Eindhoven (za-zo). Let op, is gewijzigd, de vrijdagavond ronde is verschoven naar de zaterdagavond. 
De locatie is ook anders dan vorig jaar. Zie de kalender: https://www.schaken.nl/kalender/kwalificatie-ab-c-meisjes-3
Toernooisite: http://www.nbsb.nl/jeugd/pk-jeugd/
Aanmelden: Inschrijving geopend.
Kwalificatie 4, 28-29 februari 2020, Delft (vr-za).

Te verdienen plaatsen per kwalificatie:

3x A jeugd, 3x B jeugd, 3x C meisjes, 1x A meisje, 1x B meisje

Let op: de leeftijdsgrenzen van 2020 gelden voor de hele kwalificatiereeks:
A: geboren in of na 2002 (Nieuw:t/m 18 jaar)
B: geboren in of na 2004 (t/m 16 jaar) 
C: geboren in of na 2006 (t/m 14 jaar)

Er zijn daarnaast een beperkt aantal plaatsen voor spelers / speelsters:

  1. die een persoonlijk recht hebben verworven. Dat zijn de Talentstatushouders Top, JO en IT en de titelhouders van het NJSK of ONJK als ze nog gerechtigd zijn qua leeftijd. De NT statushouders hebben geen vrijstelling voor het spelen van de kwalificaties. Zie hier de lijst van persoonlijk gerechtigden 2020 (nog niet beschikbaar)
  2. die over vier kwalificaties het hoogste is geeindigd in het klassement ​van de nog niet-geplaatsten. Alleen de beste drie resultaten gelden voor dit klassement.
  3. extra spelers/speelsters om op een even aantal deelnemers uit te komen of bij de Meisjes A en B tot 8 aan te vullen indien deze groepen apart spelen. Dit gebeurt aansluitend aan het vierde kwalificatietoernooi op basis van de reservelijst lid 3.d. d.

Er wordt daarnaast een reservelijst opgesteld per groep voor het geval er een geplaatste speler/speelster tussentijds besluit niet deel te nemen aan het NJSK of in een andere groep gaat uitkomen. De opengevallen plaats(en) wordt(worden) direct na het vierde kwalificatietoernooi ingevuld op basis van de reservelijst. De reservelijst bestaat uit alle nog niet-geplaatste deelnemers van de vier kwalificaties. De volgorde per groep wordt bepaald op grond van de KNSBrating (1 februari) voor de groepen A en B en de KNSB-Jeugdrating (1 februari) voor de meisjes C. Zie hier de toegekende reserveplaatsen.

Er worden geen barrages gespeeld indien er op wedstrijdpunten gelijk wordt geeindigd. Er wordt dan eerst naar onderlinge wedstrijd(en) gekeken (alleen als deze volledig gespeeld zijn), daarna naar weerstandspunten en tot slot de Sonneborn Berger-score. Indien dan nog gelijk dan plaatsen de betrokken gelijk geeindigden zich voor het NJSK.
Zie ook het reglement kwalificaties NK jeugd tot en met 14, 16 en 18 jaar

Met de regionale jeugdleiders is afgesproken dat zij meebetalen aan de organisatiekosten van de vier kwalificatietoernooien. De verdeelsleutel op basis van het aantal jeugdleden (per 1 september 2019) wordt binnenkort vastgesteld voor het seizoen 2019-2020.

Aan de geplaatste spelers en speelsters wordt gevraagd tijdig hun deelname te bevestigen (uiterlijk 10 maart 2020)
Bevestigingsformulier deelnemers NJSK ABC 2020