De Nederlandse teams zijn goed begonnen op de Olympiade in Chennai door in de eerste drie ronden al hun matches te winnen. Daarmee is het kaf van het koren gescheiden en moet nu blijken of de Nederlanders de komende 8 ronden in de top kunnen blijven meedraaien. Lang niet alle topteams scoren overigens maximaal tegen de ‘zwakkere landen’. Zo hebben in de open categorie Noorwegen (3e geplaatst met wereldkampioen Carlsen in de gelederen) en Duitsland al een match verloren, en ook Europees Kampioen Oekraïne heeft al een matchpunt gemorst. Bij de vrouwen hebben sterke teams als de Verenigde Staten en Armenië al 2 matchpunten verloren.

Mannen
Na een plichtmatige 4-0 overwinning op Jordanië namen de Nederlandse mannen het in de tweede ronde op tegen Portugal. Op de eerste 3 borden wisten Jorden, Erwin en Benjamin hun elo-overwicht (gemiddeld 200 punten per bord) niet te verzilveren. Nederlands Kampioen Max Warmerdam redde de matchpunten met een keurige positionele prestatie waarbij hij zijn tegenstander in zetdwang bracht. In de 3e ronde was Zweden de tegenstander, een team met louter grootmeesters en op het topbord Nils Grandelius. Voor het eerst verscheen Anish Giri in de toernooizaal. Giri kampte met een virus en verscheen nog niet helemaal fit achter het bord. Daar leek het niet op in de partij dankzij een keurige zwartoverwinning. Max Warmerdam had toen al lang gewonnen, en ook Jorden van Foreest scoorde een vlot aanvalspunt. Toen uiteindelijk ook Benjamin Bok het punt binnenhaalde stond de maximale score van 4-0 op het bord. Daarmee staat Nederland nu gedeeld 6e en wordt het in de vierde ronde menens tegen Israël.

Vrouwen
Ook het Nederlandse vrouwenteam bracht een 4-0 overwinning op het scorebord in ronde 1. Jamaica was het slachtoffer. In de 2e ronde was Canada een relatief gevaarlijke tegenstander. Op bord 3 en 4 wonnen Machteld en Rosa regelmatig. De eerste 2 borden van Canada hadden we vooraf al hoog ingeschat en dat bleek ook wel. Peng verloor na een zwaar gevecht (waarin ze ook had kunnen winnen), en Eline stond lang heel slecht. De 16-jarige bleef keurig staan en kon beter omgaan met het schaken op increment. Uiteindelijk verloor haar tegenstandster de draad en de partij zodat het toch nog 3-1 voor Nederland werd. In ronde 3 wachtte Iran, een land dat de laatste jaren veel sterke schaakvrouwen heeft afgeleverd. Op bord 1 had Eline met zwart het betere van het spel in een Najdorf maar ze moest uiteindelijk in remise berusten. Op dat moment zag het er al goed uit op de andere borden. Tea won als eerste met een leuk truukje net na de tijdcontrole. Rosa speelde ook in haar derde zwartpartij een gave positionele partij en won in een lopereindspel. Machteld maakte op bord 2 het feest compleet: 3,5-0,5. De vrouwen staan gedeeld 5e en krijgen in ronde 4 een zware tegenstander in het als 4e geplaatste Polen.