Het afgelopen weekend speelde het Nederlandse team in groep 2C van de Online Olympiade. Na een spannende strijd eindigde TeamNL uiteindelijk op de 2e plaats en promoveerde daarmee naar de Top Divisie. Dat betekent dat we op 21, 22 en 23 augustus opnieuw kunnen genieten van live rapidpartijen van de Nederlandse topschakers.
Nederland was op papier samen met Spanje favoriet om Groep 2C te winnen, maar dat het geen gemakkelijke opgave zou worden om een van de 3 promotieplekken te bereiken was ons vooraf wel duidelijk. Italië en Slovenië leken gevaarlijke outsiders en iets verrassender bleek ook Zwitserland bekwame online schakers in het nationale team te hebben. Omdat het de verwachting was dat de andere landen in de groep (Albanië, Noord-Macedonië, Portugal, Jordanië en Estland) niet voldoende weerstand zouden kunnen bieden betekende dat dat de beslissing vooral zou vallen in de onderlinge wedstrijden tussen de 5 kanshebbers.
Dat het spannend zou gaan worden bleek al meteen bij de start op vrijdag 14 augustus. Er werd met 3-3 gelijk gespeeld tegen Slovenië en Italië. Tegen de Slovenen was dat gezien het matchverloop een teleurstelling die niet helemaal werd weggespoeld door de 5-1 overwinning op Estland. Opzienbarend was de matige score van onze kopman Anish Giri, met een halfje tegen Slovenië en nullen tegen Italië en Estland. Zoals Tarrasch al zei: ‘het is niet genoeg om een goede speler te zijn, je moet ook goed spelen’.
Uiteraard blijft Anish van onschatbare waarde voor TeamNL en dat hij niet speelde op zaterdag was geen motie van wantrouwen maar al vooraf afgesproken. Dit Nederlandse team heeft een brede selectie en met 12 spelers voor 6 borden zijn er voldoende mogelijkheden om te wisselen. Voor de opzet en het complete team zie hier
Op zaterdag leek er allereerst geen vuiltje aan de lucht. Er werd fors aan het bordpuntentotaal gewerkt (belangrijk in geval van gelijk eindigen op matchpunten) met een 5,5-0,5 overwinning op Jordanië en een 5-1 overwinning op Portugal. In ronde 6 was Zwitserland de tegenstander. Jorden van Foreest had het al vroeg zwaar in een Koningsindier met zwart, terwijl Benjamin Bok op bord 2 met wit niets wist te bereiken in een solide Damegambiet. Liam Vrolijk had het steeds lastig in een Catalaan met zwart. Goede witoverwinningen van Anne Haast en Machteld van Foreest brachten ons terug in de wedstrijd. Een onduidelijk Frans gevecht ging uiteindelijk verloren voor Peng en daarmee was de eerste nederlaag een feit: 2,5-3,5.
Spanje en Italië leken inmiddels tamelijk zeker van promotie zodat Nederland met Slovenië en Zwitserland in de race was om de 3e promotieplek. Op zondag werd er allereerst gewonnen van Albanië met 5,5-0,5 en vervolgens werd Noord-Macedonië met duidelijk meer moeite verslagen (3,5-2,5). De dekselse Zwitsers hadden ondertussen Slovenië verslagen en Italië op 3-3 gehouden. Die laatste uitslag was een tegenvaller voor ons – bij een Italiaanse overwinning waren we zeker geweest van promotie. Nu moesten we minimaal 3-3 spelen tegen Spanje dat soeverein aan de leiding ging. De Spaanse vrouwenborden zijn qua sterkte vergelijkbaar met Nederlandse vrouwen. En Spanje had met Shirov (7 uit 8) en de junior Henderson de la Fuente (7,5 uit 8) twee enorme uitblinkers.
In de groepsapp van TeamNL was iedereen zich bewust van de zware opgave maar was er ook vertrouwen in eigen kunnen. Het werd heel spannend. Helaas kon Jorden het al snel niet bolwerken tegen ‘on fire’ Shirov. Anish deed op bord 1 iets terug door Anton in een goede partij te verslaan. De andere  Spaanse topscorer verloor van Max Warmerdam in een door de Nederlander uitstekend gespeelde partij. Zo was het 2-1 voor Nederland maar ook op de vrouwenborden was het spannend. Anne stond objectief verloren, en Eline Roebers had licht voordeel. Bij Peng was het onduidelijk, en de uiteindelijke remise was terecht. Zoals altijd bleef Anne het de tegenstander zo moeilijk mogelijk maken – en dat leverde uiteindelijk zelfs een vol punt op! Dat Eline nog verloor maakte daarmee niet meer uit. De 3,5-2,5 overwinning betekende de 2e plaats in de groep en promotie naar de Top Divisie!
Het Nederlandse team bestaat uit:
Anish Giri, Jorden van Foreest, Zhaoqin Peng, Anne Haast, Max Warmerdam, Machteld van Foreest, Benjamin Bok, Erwin l’Ami, Rosa Ratsma, Iozefina Werle, Liam Vrolijk, Eline Roebers en captain Jeroen Bosch.
De officiële website
De individuele resultaten zijn hier het eenvoudigst terug te vinden.