Van de 163 deelnemende landen bij aanvang van de Online Olympiade waren er het afgelopen weekend (21-23 augustus) nog 40 over. Deze 40 landen waren ingedeeld in 4 poules van 10. Om door te gaan naar de knock-out fase was een plaats bij de eerste 3 in een poule noodzakelijk. Dat heeft er voor Nederland in Poule B niet echt ingezeten en met 9 matchpunten eindigde het team op 50%.
De B-groep werd gewonnen door Azerbeidzjan en dat was de eerste ronde tegenstander van Oranje. Een spannende match (Anish versloeg met zwart Mamedyarov) die best in 3-3 had kunnen eindigen ging uiteindelijk nipt verloren. Dat zette een beetje de toon, de wedstrijden tegen de sterkste landen vielen vaak net de andere kant op. Diezelfde dag volgde nog een gelijkspel tegen Kazachstan en een kansloze nederlaag tegen Hongarije.
Op zaterdag ging het sleutelduel tegen Spanje ook weer met 2,5-3,5 verloren. Benjamin Bok verloor een slecht maar houdbaar eindspel tegen de absolute uitblinker van Spanje: Alexei Shirov (13 uit 15). Zuid-Afrika (5,5-0,5) en Noorwegen (3,5-2,5) werden vervolgens conform de verwachting opzij gezet.
Op zondag was de Oekraïne de eerste tegenstander van de dag, en de 4,5-1,5 nederlaag maakte definitief aan alle promotiekansen een einde. TeamNL bleef uiteraard gemotiveerd om zo hoog mogelijk te eindigen. Frankrijk werd met 4,5-1,5 verslagen – Rosa versloeg met zwart grootmeester Marie Sebag! In de slotronde werd het 4-2 tegen Slowakije.
Het Nederlandse team met alle individuele resultaten. 
De Olympiade gaat nu verder met 12 landen. De nummers 1 (India, Azerbeidzjan, Rusland en de Verenigde Staten) zijn geplaatst voor de knock-out kwartfinales die beginnen op 28 augustus. De nummers 2 en 3 van iedere groep spelen een knock-out voorronde op 27 augustus, waarna de winnaars doorgaan naar de kwartfinales. De halve finales en de finale worden gespeeld op 29 en 30 augustus.
De officiële website van de Online Olympiade.