door Mark Couwenberg
Schaakles geven aan groepen is erg leuk, maar zeker niet eenvoudig. Een punt waar veel trainers mee worstelen is het opzetten van nieuwe stellingen op het demonstratie bord. Op een traditioneel magnetisch bord ben je hier kostbare tijd mee kwijt, en daarnaast verlies je ook de groep uit het oog. Digitale alternatieven zijn er wel, maar die hebben ook weer zo hun beperkingen:
Ofwel kan je geen ongeldige stellingen opzetten, of je kunt juist geen volledige partijen met analyse inlezen, stellingen kunnen niet worden bewaard, je moet iets installeren terwijl dat vaak niet toegestaan is, je bent afhankelijk van USB sticks (die kwijt raken en erg onveilig zijn) en nog veel meer nadelen.
Maar er is nu eindelijk een echt volwaardig alternatief: https://demoboard.online
Dit is een schaakbord wat via ieder apparaat dat met internet is verbonden kan worden gebruikt. Zonder enige installatie. De layout is met zorg gemaakt om geprojecteerd te worden op grote schermen voor de klas.
De schaaktrainer kan stellingen, partijen of zelfs complete lessen thuis voorbereiden, opslaan en in de klas met één klik op het scherm zetten. Het kan hierbij gaan om eenvoudige stellingen, geldig of ongeldig. Maar ook complete partijen met analyses, bijvoorbeeld uitgevoerd door chess.com of Fritz, kunnen eenvoudig worden getoond. De trainer kan commentaar bij de stelling plaatsen en de stelling extra verduidelijken met pijlen, kleurtjes, magneetjes etc. Dit kan allemaal mee opgeslagen worden.
De trainer kan vooraf stellingen en partijen samen voegen tot een les. Eenmaal in de klas aangekomen roept hij de complete les op en alle stellingen en partijen staan klaar voor gebruik.
Demoboard.online bevat een schaakengine, zodat je stellingen tegen de computer uit kan spelen. Erg handig bij bijvoorbeeld eindspel instructies.
Opslaan kan lokaal, op de eigen laptop of tablet. Maar demoboard.online biedt ook cloud opslag, gekoppeld aan je account. Hiermee heb je je lessen tot je beschikking op ieder apparaat met internet, zelfs al heb je je eigen laptop of USB stick niet bij.
Demoboard.online bevat nog meer waardevolle functies dan hier besproken en wordt bovendien regelmatig verder uitgebreid. Desondanks is het erg gebruiksvriendelijk en wordt ondertussen door een aantal bekende trainers in Nederland gebruikt.
Kortom, demoboard.online is een waardevolle toevoeging aan het arsenaal van schaaktrainers die het lesgeven vereenvoudigt en de kwaliteit van de lessen mee kan verhogen.