De drie Nederlandse spelers in het WK voor de jeugd samen met coach GM Sipke Ernst. (foto Stefan Tabak)

In het wereldkampioenschap voor de jeugd zijn nu 6 van de 11 ronden gespeeld. Op de rustdag van het toernooi (zondag) maken we even de balans op. Hoe gaat het met de drie deelnemers uit Nederland?

Totaal 750 spelers

Eerst even wat algemene informatie. Het WK wordt gespeeld van 13 tot en met 24 november in Montesilvano (Italië). Het toernooi telt 11 ronden. Er staan nog 5 ronden op het programma. De laatste ronde is komende vrijdag. Er wordt gespeeld in zes categorieën waar in totaal circa 750 (!) spelers uit 80 landen aan meedoen:

  • Open -18 jaar
  • Open -16 jaar
  • Open -14 jaar
  • Meisjes -18 jaar
  • Meisjes -16 jaar
  • Meisjes -14 jaar

Drie Nederlanders

Vanuit Nederland doen drie spelers mee. In de categorie Open -16 jaar doet Kobe Smeets mee, terwijl in de groep Open -14 jaar Wouter Terlouw en Rhys Arnold meedoen. Als coach is grootmeester Sipke Ernst meegegaan naar Italië. Van Sipke ontvingen we onderstaand enkele highlights.

Kobe Smeets

Kobe Smeets won een mooie partij in het Frans in ronde 3: sterk staaltje voorbereiding en uitstekende techniek. In ronde 4 blunderde hij tegen een sterke Duitser vanuit goede stelling mat in 3 en gisteren werd ook onnodig verloren tegen een Franse IM: 3,5 uit 6.

Wouter Terlouw

Wouter Terlouw moet een tendens doorbreken; hij wint al zijn partijen met zwart maar doet het tegenovergestelde met wit. Gisteren werd dramatisch verloren tegen een Griek met 2170; nog een paar zetjes en de vis was op het droge maar helaas was Wouter niet alert en de partij draaide helemaal om. Tot dusver 50% en dat zal conform rating zijn.

Rhys Arnold

Rhys Arnold heeft vooralsnog een lastig toernooi. Hij wordt ingedeeld tegen 1700-spelers die veel meer waard zijn, bereikt overwegende stellingen maar weet zijn kansen vooralsnog niet te verzilveren. Vooralsnog 50%, hopelijk komt na de rustdag de ommekeer.

En verder?

En verder? Verder is Montesilvano volgens Sipke een leuke badplaats met voor de tijd van het jaar nog steeds aangename temperaturen van rond de 20 graden, kwalitatief erg goede en goedkope koffie en een prettige sfeer in het algemeen.

Partij van Kobe

Zie ook:

Toernooisite

Uitslagen