Over schaken

Home / Over schaken

Vele miljoenen mensen over de hele wereld schaken. Het bijzondere spel is populair bij jong én oud. In meer dan tweehonderd landen beoefenen mensen de schaaksport. Schaken is een van de vier klassieke denksporten. De andere zijn bridge, dammen en go. Er worden Europese- en wereldkampioenschappen gehouden, zowel individueel als voor teams.

Het schaakspel heeft een rijke historie; ruim drieduizend jaar geleden werd er al geschaakt in India en het Nabije Oosten. Schaken is behalve een erg leuk spel ook cultuur. Je ziet in kunstwerken en films vaak afbeeldingen van schaakstukken. De bijnaam is niet voor niets het ‘Koninklijke spel’. Want in verhalen en op schilderijen wordt schaken dikwijls geassocieerd met koningen en ridders.

Schaken is een spel voor twee mensen. Je speelt op een vierkant bord met 64 velden die donker en licht gekleurd zijn. De ene speler heeft zestien witte stukken, de andere zestien zwarte. Er zijn zes verschillende stukken die allemaal op een eigen manier bewegen. Lees meer over de loop van de stukken. Het doel van het spel is dat je de koning mat zet; je valt de koning aan en die kan zich niet meer redden.